“Нові обличчя” намагались не допустити до виборів у Коцюбинському

Політичну партію «Нові обличчя» намагалися не допустити до виборів в Коцюбинському. Територіальна комісія селища до останнього дня не реєструвала кандидатів від партії, а робити це зібралася лише о восьмій годині вечора, за 4 години до кінця дозволеного часу реєстрації.

Отже, 22 червня, увечері, в сесійній залі селищної ради зібралися керівники комісії та її члени, кандидати в депутати, питання яких мали розглядатися, журналісти, депутати Ірпінської міськради.

Спочатку голова комісії Людмила Демченко оголосила по заміни членів комісії. Поміняли своїх у комісії Радикали і БПП «Солідарність».

Присутні в залі сиділи тихо. Усі розуміли, що десь от-от мають початися «качелі» ситуації. Першою ластівкою стала пропозиція голови комісії видалити із зали усіх присутніх, окрім юристів. Оскільки від партій не зареєстрованими залишилися тільки «Нові обличчя», йшлося фактично про видалення із зали саме «Нових облич».

Це питання жваво обговорювалося. Кандидати обіцяли сидіти тихо і не заважати роботі комісії. Однак голова комісії, її заступник та нововведений член комісії таки протиснули рішення і всі «Нові обличчя» вийшли із зали. Залишилося там тільки два юриста партії, журналісти, члени Ірпінської ТВК та троє депутатів Ірпінської міськради.

13467686_1122253917817808_553447601_o-e1466619675397

Комісія практично без питань зареєструвала самовисуванців по округах. Але коли підійшли до купи акуратних папок з документами на кандидатів від «Нових облич», ситуація зависла.

Голова комісії Людмила Демченко заявила, що все в папках НО ідеально, але є один момент. Печатка, яка завіряє рішення конференції партії про висування, бачите, без ідентифікаційного номеру. На це юристи НО пояснили, що печатка міської організації партії – це не юридична особа, що там номера не повинно бути. Що всі партії такі печатки мають і раніше на виборах ні у кого питання навіть у ЦВК не виникало до тієї печатки. «Я не сумніваюся, що була партійна конференція, що партія подала цих людей. Це так. Але це питання з цією печаткою треба вивчити», – заявила голова комісії годину до закінчення терміну реєстрації.

Дуже активно включився в тему на стороні голови член комісії від БПП. Він витягнув постанову Мін’юсту про діловодство де нібито значиться, що на печатці має бути номерок. Юристи «Нових облич» пояснюють, що партія – це громадське об’єднання, для нас є закон «Про вибори» і постанови ЦВК. «Ми не завод і не бухгалтерія, щоб керуватися цією ю постановою. Ми керуємося інструкціями ЦВК – бо тут вибори. І печатка міської організації партії може бути довільної форми, – розказують юристи.

Обговорення триває. Вже нічого обговорювати. Від членів комісії починають лунати пропозиції ставити питання про реєстрацію на голосування. Голова комісії ігнорує, натомість починає то кричати, то розповідати про свій важкий життєвий шлях. Очевидно: затягує час.

Тільки після четвертої впевненої голосної заяви одного із членів комісії до голови, що всі члени розібралися і для себе визначилися, чи ставити на голосування питання щодо реєстрації кандидатів, тільки тоді Демченко поставила.

Руки піднімаються: із 13 членів комісії 7 голосує за реєстрацію. Камери фіксують це. В цей момент заступник голови комісії глянула на одного із членів (жінку) і прикрикнула: «Ти як голосуєш?» – її рука опустилася. Стало 6.

Голова комісії не оголошує результати. Не називає цифр. Зі слів ніби між іншим лунає фраза, що, мовляв, рішення є, вас зареєстрували. Але юристи забили на сполох. Рішення нема, бо є 6 «за» із 13, і це не більшість.

Суперечки, розбірки, довгі розповіді голови комісії про важкий життєвий шлях. Або просто сидіння Демченко над Кодексом у повній тиші  і споглядання зали на цю незручну, але потрібну для зриву процесу паузу. Часу до кінця доби мінімум. Зал знову повертається до голосування. Час іде. Комісії треба приймати рішення: або так, або ні. Члени комісії це розуміють. Нове голосування і за реєстрацію «Нових облич» тільки 6. Отже, на вибори партію не допускають. Ще одне сигнальне голосування і знову немає більшості для рішення. Час іде.

Уже всім у залі очевидно, що «Нові обличчя» відверто і цинічно намагаються недопустити до виборів в останній момент. І все через примітивну і надуману ідею, що не така у них печатка. Знову постановка питання на голосування і таки 7 голосів набирається за реєстрацію кандидатів від партії Нові обличчя.

Як потім виявилося, одна із членів комісії від Матюшної, яка є справедливою людиною, не стерпіла такого цинізму у виконання голови комісії та прийняла рішення голосувати за реєстрацію кандидатів від «Нових облич».

P.S. Як повідомляло видання «Правда Ірпеня» голова ТВК Демченко діє спільно з з Ольгою Матюшиною. А саме: Демченко та Матюшина щодня на одному автомобілі їздять на роботу і з роботи. ТВК працює в актовому залі селищної ради і вони разом часто збираються «на каву» у кабінеті Матюшиної.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.