Німці допоможуть Ірпеню налагодити ефективну систему сортування сміття

Сьогодні в Ірпінь завітали представники німецької компанії “SSI SCHAEFER”, яка є лідером Європи у розробці сучасних концепцій в організації утилізації відходів. Гості приїхали поділитися європейським досвідом із сортування сміття та провести перемовини щодо поставок індивідуальних контейнерів для роздільного збирання побутових відходів. Німців вразило, що система сортування сміття в Ірпені вже сьогодні добре налагоджена.

14331673_10210143384971928_2006222451_n

“Знімаю перед Вами капелюха. Я, як менеджер по роботі з клієнтами, відвідав уже багато країн та міст. І багато де люди скаржаться, плачуться, кажуть, що у них немає фінансів для сортування сміття, просять, щоб європейці дали кошти, допомогли чимось. Але ви показали, що це реально зробити. І якщо всі міста будуть працювати так, як ви, то в українських міст і їх мешканців буде майбутнє”, – зізнався Штефан Вейсенбахер під час зустрічі та розмови з Володимиром Карплюком.

14356024_10210143384931927_1635168466_n

Про те, що Ірпінь запроваджує програму із роздільного збору твердих відходів, міський голова Володимир Карплюк повідомив ще навесні цього року. Тоді ж у місті почали встановлювати спеціальні еко-майданчики, зі спеціальною огорожею та євро-контейнерами для роздільного збору побутових відходів. З їх появою у дворах стало чистіше, сміття не розлітається.

Наступним кроком має стати встановлення у дворах приватного сектору кольорових індивідуальних контейнерів, куди господарі роздільно збиратимуть сміття. Раз у тиждень їх виставлятимуть за ворота і відходи вивозитимуть на переробку. Такі заходи, окрім екологічної складової, допоможуть вирішити проблему з неприємним запахом, розтягування сміття безпритульними собаками у приватному секторі.

Окремим і дуже важливим пунктом у налагодженні ефективної системи сортування побутових відходів є проведення роз’яснювальної роботи серед населення. Вже найближчим часом в ірпінських школах розказуватимуть учням про важливість, ефективність і доцільність сортування. У Німеччині таку агітацію почали проводити ще 20 років тому і сьогодні там вже й не пам’ятають як це викидати відходи, не посортувавши їх.

Як повідомила заступник міського голови з гуманітарних питань Наталія Семко, сьогодні місту вдалося домовитися про покупку німецьких контейнерів на виплату без будь-яких відсотків протягом двох років.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.