Наші в Польщі

Ірпінська делегація взяла участь в офіційних заходах з відзначення 25-ої річниці самоврядування Польщі, які відбулися в місці Госціно. Якщо коротко, то поїхали представники Ірпеня вивчати та переймати європейський досвід організації місцевого самоврядування, зокрема, закладів освіти, комунального господарства, благоустрою.

Слово – тим, хто на власні очі все побачив.

11406401_918445288211619_4880248817074139139_nЄвгенія АЛЄКСЄЄВА – начальник КП «Контроль благоустрою міста Ірпінь»:

Кілька років тому Польща прийняла Закон про роздільне сміття і з тих пір успішно його впроваджує. Мотивацією є те, що людям дешевше сортувати сміття, ніж скидати все до купи. Зручним і естетичним моментом є те, що підрядник вивезення сміття встановив скрізь типові смітники: чисті, кольорові, стандартного розміру. Кольором позначають тип: жовтий – скло, зелений – папір тощо. Маленькі їх версії стоять навіть у кожному шкільному класі.

Раніше 30% мешканців міста не користувалися послугами роздільного вивезення сміття, проте тепер це є обов’язком кожного добропорядного мешканця. Всі сплачують спеціальний податок (плата за послугу) на це, або ж штраф, якщо цього не роблять (10 злотих за роздільне сміття, і 20 злотих – за нерозділене).

Тепер за європейським зразком в Ірпені плануємо диференціювати тарифи для сортування сміття, встановити спеціальні смітники в комунальних закладах та при ОСББ. Піднімемо дискусію щодо впровадження штрафів.

Ще вразило обмеження щодо паркування. В Ірпені існує проблема з паркуванням. У найближчий час, переймаючи європейський досвід, будуть встановлені паркомати, визначені місця для таксистів, обмеження тротуарних зон спеціальними протипаркувальними бар’єрами. Пізніше зробимо патрулювання та штрафування порушників.

Велика увага у Польщі приділяється безпеці громадян, охороні порядку. Можливість корупції виключена. Міська варта контролює порядок та спокій у місті, а поліція займається кримінальними справами. Дотримуватися правил громадського порядку стимулює ефективна система штрафів.

DSC_4561Світлана ДЕМЧЕНКО – завідувач відділу економіки Ірпінської міської ради:

Місцевий бюджет формується практично за таким самим принципом, що і в Ірпені. Якщо підрахувати дохід на душу населення, то в селі Госціно 30000 грн./душу, а в Ірпені – 4000 грн./душу населення. Рівень доходу в Польщі на кожного мешканця в сільській місцевості в 7 разів вище! Але не дивлячись на це, гміна є дотаційною.

2000-5000 злотих – середня заробітна плата в гміні Госціно. Витрати на комунальні послуги сягають майже третини доходу. Дороге світло, вода, газ, тепло. Проте залишку коштів абсолютно вистачає на достойну їжу, одяг, відпочинок, навчання дітей.

Варто звернути увагу на ширину доріг у Польщі, яка значно вужча за українські стандарти: 4,5 м – міські/селищні, 5,5 м – міжміські, 7 і 9 м – обласні та автостради. Дороги оптимально звужені, оскільки кожні «зайві» півметра доріг – великі кошти, які можна зекономити.

DSC_4579Анастасія ПОПСУЙ – заступник міського голови з гуманітарних питань:

Хотілося б зазначити важливі моменти, які було б цікаво та корисно реалізувати в Ірпені. Стосується це трьох сфер: освіта, медицина та інвестиції.

Сфера освіти в Польщі відрізняється від української демократичністю, свободою та толерантністю до дитини. Діти вільно бігають по школі, сидять де хочуть, самостійно адмініструють маленький шкільний буфет, ходять без спеціальної форми. Після уроків фізкультури обов’язково приймають душ. Діти з особливими потребами (на візочках) відвідують школу з іншими дітьми. У садочках також вільно ставляться до правил: діти вдень не лягають спати, для занять музики можуть обрати коридор. Раціональність використання у всьому: спільна актова та спортивна зала, шкільна їдальня заробляє на приготуванні іжі також для інших закладів, класи використовуються під різноманітну діяльність. Вчителі – мультифункціональні, ведуть різнопланові уроки (наприклад, вчитель англійської мови може викладати фізкультуру і завідувати бібліотекою одночасно), постійно отримують нові кваліфікації і вивчають нові напрямки викладання. Єдиний момент, що турбує вчителів – зарплати, оскільки заробітні плати фінансуються з освітньої субвенції і впливати на розмір платні практично неможливо .

Батьки в школі сплачують тільки за харчування (7 злотих/день). Місцевих коштів на обладнання шкіл новими технологіями не виділяється, проте школа сама може заробляти на технічні блага шляхом здачі в оренду приміщень класу для спортивних заходів або літніх таборів.

Медичної субвенції, на відміну від сфери освіти, не передбачено. У місті на 2500 населення – лише один сімейний лікар. За кожного мешканця він отримує 9 злотих/місяць. Тобто дохід лікаря складає 22500 злотих/місяць. За ці кошти лікар закуповує витратні медичні матеріали, утримує медсестру, сам платить за бензин своєї машини, на якій виїжджає на виклики. Сімейного лікаря обирає громада шляхом спеціального голосування. Якщо лікар обслуговує погано, або люди часто потрапляють на вторинний рівень до лікарні (у місто), то мешканці відмовляються від такого сімейного лікаря. 90% випадків захворювання мешканців сімейний лікар ефективно виліковує сам і дуже цінує свою роботу.

Щодо Інвестицій, то важливо зазначити, що Європейський Союз вкладає значні кошти в розвиток міст та селищ шляхом фінансування від 10% до 90% вартості інфраструктурних об’єктів: шкіл, спортивних комплексів, стадіонів, доріг, туристичних об’єктів, і енергоощадних проектів в комунальних будівлях. Якщо громада активна і часто подає якісні заявки на конкурси фінансування від ЄС, то отримують фінансування, яке інколи значно перевищує річний бюджет невеликих міст. Тому Ірпінь уже домовляється з Європейськими донорськими організаціями для впровадження інфраструктурних проектів.

DSC_4595Максим ПЛЕШКО – керуючий справами виконкому:

Військово-патріотичне виховання в школі та відсутність натяку на корупцію – дві речі, які запам’яталися найбільше.

У школах є класи з військово-спортивим ухилом. Під час урочистої сесії міської ради Гостціно юнаки та дівчата у військовій формі виносили штандарти своїх навчальних закладів. Було помітно, що ці молоді люди пишаються своїм статусом і формою, вигідно вирізняються серед однолітків. Гадаю, в Ірпені рамках програми військово-патріотичного виховання можна створити подібну систему. Нам потрібно змінити підхід до військово-патріотичної роботи серед молоді в місті.

У ході візиту ми зустрічалися з місцевими керівниками, поліцейськими, службовцями та просто мешканцями. Вивчали, ставили провокативні запитання. І з усього стає очевидним, що на побутовому рівні корупції у Польщі немає. Випадки корупції для обох сторін тут закінчуються дуже негативно. Такій ситуації сприяють не тільки відповідні закони і правила, але й загалом соціально-економічна ситуація. Бо, якщо, до прикладу, немає черги в дитячий садочок, чи школа є однаково доступною для усіх, а у вихователя чи директора гідна заробітна плата і він цінує свою роботу, то і ризику корупції не буде. Натомість, є відповідне ставлення до роботи, гарна освіта і виховання. Тому, питання подолання корупції – це комплексна проблема.

Люди в Україні давно платять у той чи інший спосіб за певні послуги, які задекларовані, як безкоштовні. Якби ця плата була законною і прозорою, то вчитель чи лікар міг би мати серйозне збільшення своєї мізерної, встановленої державою, зарплати. А маючи офіційно сплачену послугу, споживач має всі підстави вимагати відповідної якості цієї послуги. Чи запровадить у нас таку систему держава? Хотілося б вірити. Але чекати, думаю, не варто. Потрібно впроваджувати її в конкретно взятому місці – в Ірпені.

Найбільше мені сподобався дух братерства і взаємоповаги між людей. Люди в Польщі мають позитивне мислення. Як наслідок, мають позитив у громаді та державі. Позитивного мислення, особистої гідності та солідарності – ось чого нам треба навчитися у поляків.

DSC_4585Віолетта КРЕМЕНЧУК – начальник відділу фізичної культури і спорту Ірпеня:

Вразили спортивні об’єкти. Спорт у школах дуже важливий і навіть у маленькому селі декілька стадіонів, спортивних комплексів, спорт-майданчиків. Особлива увага в школах приділяється спорту та спортивним досягненням дітей. В школах фізкультура проводиться у прекрасних, обладнаних спортивних залах. В усіх державних та приватних закладах стоять стенди спортивних досягнень, кубки, медалі.

У місті дуже відчувається спортивний дух. Ми це побачили на місцевому марафоні ЗУМБИ, який тепер ми теж плануємо провести в Ірпені і робити це регулярно.

Народні колективи не отримують зарплати. Проте місто періодично допомагає їм із костюмами та недалекими гастролями. Колективи виступають на міських заходах безкоштовно, але заробляють на розвиток колективу на приватних святах: весіллях, днях народженнях тощо.

Оформлення масових заходів є дуже стильним, лаконічним. Місто і взагалі кожний заклад має свою орендовану продукцію: папки, прапорці, значки та інше. У місті достимуються корпоративного стилю в оформленні вуличних табличок, вказівників та символіки. Цікаво, що стрічку на відкритті об’єкту не перерізають, а розв’язують.

DSC_4580

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.