Напередодні Дня закоханих хочеться нагадати ірпінцям про 5 небезпек, які приховують поцілунки

Жага романтики може призвести до кабінету лікаря-інфекціоніста. На слизовій оболонці ротової порожнини живуть 700 видів бактерій.

Незважаючи на це, отримати через поцілунок сифіліс або гепатит C набагато складніше, ніж статевим шляхом. Збудник — вірус Епштейна-Барра (він же — вірус герпесу 4-го типу). Як показують дослідження, у «сплячому стані» вірус виявляється у 20-30 % населення. Носій, сам того не підозрюючи, може передати мононуклеоз безлічі партнерів. Інкубаційний період триває від 4 днів до двох тижнів, тому слабкість, температуру і головний біль не кожен може зв’язати з фатальними поцілунками.

Цитомегаловірусна інфекція

Це захворювання викликає один з різновидів вірусу герпесу. Видимих виявів немає. Тим не менше, при первинному зараженні симптоми нагадують інфекційний мононуклеоз. Вважається, що до кінця життя спіймати  вірус встигають майже всі люди — через поцілунок, загальну пляшку чи цигарку і так далі. Інфекція входить до списку TORCH-інфекцій — комплексного аналізу на виявлення чотирьох захворювань, що викликають вади розвитку плоду.

Герпес 1 типу

Як відомо, він є в організмі у 90 % населення і періодично дає про себе знати висипами навколо губ. Найцікавіше: вірус здатний переходити зі «сплячого» в «активний» стан без виявів класичної «простуди». Людина може навіть не здогадуватися, що є носієм хвороби. При поцілунку хвороба передається партнерам.

Стоматити

Віруси, бактерії та грибки, які є збудниками цього захворювання, передаються повітряно-крапельним шляхом при поцілунку, розмові або кашлі. Стоматити, як правило, не заразні самі по собі, але можуть бути виявом будь-якої іншої недуги. І ось якраз вона може бути заразною.

Бактерія Хелікобактер пілорі

Теж може передаватися через невинний поцілунок. Її пов’язують з ураженнями ШКТ, кишковими інфекціями і навіть менінгітом. Мікроорганізм добре поширюється всередині колективів, де нехтують правилами гігієни та користуються одним і тим же посудом.

У групі ризику, як завжди, люди з ослабленим імунітетом та діти. Тому зворушливі батьківські поцілунки в губи, а також звичка облизувати ложки за власною дитиною повинні бути вилучені з повсякденного життя.

Але є і хороша новина. Здатність передаватися від хворих людей до здорових усіх перерахованих захворювань багато в чому залежить від імунітету. Якщо захисні сили організму на висоті — боятися нічого, й поцілунки підуть тільки на користь. Адже під час цього процесу стимулюється кровообіг, клітини мозку краще забезпечуються киснем, і виробляються ударні дози ендорфінів. А взагалі, кохання — корисне для здоров’я.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.