Медовий Спас приніс солодкого для вас!

І за церковним, і за народним календарем 14 серпня — це свято Маковія або Медового Спаса.

Свято Маковія дуже шановане в Україні. В цей день люди приходили до церкви з букетами квітів, які називали маковійчиками. У таких букетах були літні квіти і трави: чорнобривці, барвінок, айстри, жоржини, гвоздики, базилік, м’ята, чебрець, любисток, полин, деревій і багато інших. Але обов’язково в маковійчиках повинні були бути стиглі головки маку. Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. 

Крім квітів на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим. Традиційно на свято готували пироги, вареники, пряники з маком і медом, а також улюблені дітьми шулики – печені коржі, які дрібно ламали і заливали медом і розтертим маком.

Сакральний статус маку в українців був доволі високим. Цікаво, що навіть зараз дехто з міських жителів зберіг народну традицію ставлення до маку як до оберегу. Свяченим маком захищалися від відьом і упирів, а ще посипали поріг і по кутках житла перед тим, як увійти в новий будинок, відвідати недобрих людей або внести новонародженого в оселю.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.