Матусі Ірпеня підписують петицію до Президента

Занепокоєні матусі маленьких ірпінчан збирають підписи під петицією про зменшення навантаження на школярів, скорочення та оптимізацію навчальної програми.

Петиція №22/010245-еп. Подана 23.09.2015

ТЕКСТ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ:

Які проблеми потребують невідкладного вирішення?

Школяр не вантажник, вага портфеля з книгами часто перевищує всі допустимі норми, кількість уроків в день потрібно обмежити максимум до 6-ти.

Школяр не робітник. В середньому лише час уроків в школі за тиждень складає 35 годин, не рахуючи часу на домашні завдання. І це в той час, коли норма тривалості робочого тижня для дорослих – 40 годин. Кількість уроків та предметів необхідно скоротити.

Школяр має право на саморозвиток: хобі, гуртки, спортивні секції. При існуючому навантаженні, школярам часу на саморозвиток не залишається. Навантаження потрібно зменшити.

Школяр має право на дитинство. Час зайнятості та навантаження у школі не дають змоги дитині відчути себе дитиною, просто нема коли.

Школяр не повинен жити у стресі. Перевантаження у школі, завдяки надвеликій кількості предметів та тривалості уроків щодня до 7 годин призводить до зародження затяжного стресового стану.

ЗНО – не монстр для залякування учнів. ЗНО повинне містити адекватні можливостям учнів запитання тестів, хоча кожного року всі щоразу переконуються що складність тесту значно перевищує можливості учнів, а часом і викладачів, навіть вищої школи.

Школяр має право залишитись здоровим після закінчення школи. На жаль, фахівці медицини фіксують те, що завдяки неправильній організації навчального процесу та надмірним навантаженням 90% дітей закінчують школу з набутими у часі навчання захворюваннями.

Школяр не професор. Часто інформація, закладена у програму, наприклад з алгебри, перевищують реальні потреби громадян. Згадайте, як часто у житті ви користуєтесь тригонометричними функціями? Програма потребує спрощення.

Школяр має отримувати актуальну інформацію. Наприклад, з інформатики учні пишуть в зошиті алгоритми чи порядок роботи в MS Paint, але не орієнтуються в архітектурі ПК, їх не навчають роботи з популярними ОС, не розказують як вирішити проблеми з ПК, наприклад з зараженням вірусом чи ін.

Школа має давати знання – необхідні, актуальні, цікаві. Школа не повинна травмувати дитину морально та фізично, вчителям недопустимо використовувати в якості основного стимулу залякування майбутнім ЗНО, школа повинна залишати дітям час на себе, на дитинство. Правильна побудова освітньої програми – шанс виростити здорове та свідоме покоління, а доки вся шкільна система базуватиметься на пережитках радянського союзу, «МарьИванних», стукаючих указкою по столу, прогресу не буде. Ми зобов’язані дати нашим дітям шанс на достойне майбутнє.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.