Леся Харітоненко: ІЛІТ – це освітній заклад, який живе інноваціями

Нещодавно в Ірпені відкрили нове приміщення Ірпінського НВО “Ірпінського ліцею інноваційних технологій – Мала академія наук”. Навчальний заклад уже встиг заявити про себе далеко за межами Київської області, адже йому немає аналогів в Україні. Тут особливе все:  і технічне оснащення, і зміст навчання, і викладачі. Про особливості діяльності ліцею та навчання у ньому ми поспілкувались з директором “ІЛІТ – МАНу” Лесею Харітоненко.

П.І. Зараз в Ірпені активно проходить вступна кампанія. Які етапи вступу в ІЛІТ?

Х.Л. Батьки майбутніх учнів подають заяву на вступ, за якою наступним етапом є подання пакету документів дитини до нашого навчального закладу. Всі учні зараховуються на законних підставах, відповідно Положення про зарахування до навчального закладу та Закону України “Про загальну середню освіту”.

П.І. Скільки діток вже виявило бажання навчатись?

Х.Л. На сьогоднішній день подано документи від 46 учнів. Але попереду ще місяць визначень  та сподівань, за яким йде остаточне прийняття рішення щодо навчального закладу для здобуття якісної освіти.

П.І. Яка вартість навчання? Чи є пільгові місця?

Х.Л. Взагалі освіта є безкоштовною. Надання додаткових освітніх послуг є на платній основі, як в усіх навчальних закладах України. Вже цього року спектр вказаного напряму діяльності нашого освітнього закладу збільшується та набуває багатовекторності.

П.І. Нещодавно в Ірпені побував професор з Оксфорду. Чи плануєте Ви продовжувати такі зустрічі?

Х.Л. Ми відкриті до співпраці та перебуваємо в процесі самоосвіти, як викладацький склад так і учнівський нашої ліцейної команди. Тому плануємо проводити зустрічі, обмін досвідом з метою  професійного зростання, збагачення арсеналу ідей, які неодмінно використовуємо у своїй діяльності. Та й у нас є здобутки та напрацювання, якими можемо поділитися з колегами.

П.І. Чи плануєте Ви вводити якісь новації з нового навчального року? Можливо, щодо методики викладання?

Х.Л. Ірпінське НВО «ІЛІТ – МАН» Ірпінської міської ради  вже сам по собі освітній заклад, який живе інноваціями. Це, насамперед, демократичний підхід в навчальному процесі та й у взаєминах колективу учнівського та педагогічного.

Цьогоріч ми вводимо інтеграцію в навчанні, що не лише дозволить частково розвантажити учнівство, а й матиме практичне спрямування та застосування набутих знань.

П.І. Чи є в ліцеї гурткова робота? Якщо так, то які гуртки створені?

Х.Л. На базі нашого освітнього простору функціонує позашкілля, представлене гуртками з програмування, робототехніки, біотехнології, гурток лідерства тощо. З цього року ми розпочинаємо роботу у співпраці з МАН України, розвиваючи потенціал наших учнів; здійснюватимуть діяльність гуртки та секції спортивного та творчого спрямування.

П.І. Що найбільше цікавить дітей, які навчаються в ліцеї?

Х.Л. Нашим учням, відкривачам нового технологічного світу, цікава проектна діяльність та створення власних стартапів, а також  їх становлення, як особистостей за підтримки своїх товаришів та наставників – вчителів.

П.І. Як, на Вашу думку, виявити і розкрити дитячий талант?

Х.Л. Варто почути, зрозуміти кожну дитину, щоб мати уявлення про світ , в якому вона живе. Це і може бути місточком до успіху, яскравого займання нової зірки на небосхилі талантів.

П.І. Як вважаєте, у чому секрет успіху дитини?

Х.Л. Вірити в себе та бути певним, що не має нічого неможливого.  Не боятися припускатись помилок, адже завдяки їм наступний крок та дія будуть правильними.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.