Київщина у диму: у повітрі зафіксовано перевищення шкідливих речовин

Густий дим і нестерпний сморід горілого принесло до Києва і Київської області з Чорнобильської зони відчуження в ніч на п’ятницю, 17 квітня. 

Зауважимо, що вдень, 16 квітня, Київ та столичне передмістя накрила пилова буря, пориви вітру сягали 17-22 м/с. Влада закликала мешканців залишатись вдома, не підходити до дерев і не залишати біля них транспортні засоби, виходити на вулицю лише за крайньої необхідності, обов’язково в масці.

А вже в ніч на 17 квітня столицю і Київщину заполонив нестерпний дим і сморід.

Управління з питань цивільного захисту КМДА повідомило, що в Києві в повітрі зафіксовані продукти горіння, які принесло вітром з пожеж у Житомирській області та в Чорнобильській зоні відчуження. При цьому, столичні посадовці запевняють, що радіаційний фон у Києві в межах норми.

Відтак, фахівці закликають:

обмежити перебування на відкритому повітрі;

тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці

увімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;

проводити вологе прибирання, корисно поставити ємкості з водою, щоб підвищити вологість повітря;

збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих.

Тоді як Державна служба з надзвичайних ситуацій не згадує про походження диму саме з зони відчуження.

“Протягом дня 16 квітня на території Київської області зафіксовано випадки загорання трав’яного настилу та лісової підстилки, зокрема у Вишгородському, Іванківському районах та на території Ірпінської зони. Також на території міста Києва та Київської області спостерігались непоодинокі випадки спалювання сухої трави та сміття на території приватних домогосподарств. Крім того, на території Житомирської області триває гасіння декількох осередків загорання трав’яного настилу”, – наголошують у ДСНС.

При цьому, рятувальники повідомляють, що протягом дня вітер був західного напрямку, а на вечір змінився на північно-західний: “Враховуючи вищевикладене та з урахуванням умов пересування повітряних мас та атмосферного тиску утворилися сприятливі умови для поширення продуктів горіння у повітрі на території міста Києва”.

І додають, що хімічної та радіологічної загрози таке явище не несе. Мовляв, радіаційний фон по місту Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень.

Водночас, за словами директора Українського гідрометцентру Миколи Кульбіди, причиною утворення такого явища стало посилення швидкості вітру до 15 – 20 м/с західного напрямку, який не має жодного відношення до переміщення повітряної маси з боку Чорнобиля.

“Крім того, внаслідок тривалої відсутності опадів та пересушування ґрунту, верхні шари цього ґрунту видувалися поривами вітру і переміщувалися в приземному шарі атмосферного повітря”, – стверджує пан Кульбіда.

За даними порталу IQAir, повітря у Києві наприкінці 16 квітня є найбруднішим у світі. І це при тому, що через карантин в столиці України закриті більшість підприємств, але Київ обійшов навіть китайські Шеньян і Ченду.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.