Коцюбинське проти СІЗО, але чому ж селищна голова здала громаду?

10 березня відбудуться громадські слухання щодо можливого перенесення Лук’янівського СІЗО в Коцюбинське, що викликало обурення серед жителів селищної громади. Ідея з перенесенням СІЗО до Коцюбинського має і своїх прихильників – за збільшення кількості ув’язнених виступив Мін’юст, який хоче на місці “Лук’янівки” збудувати багатоповерхівки, та селищна голова Ольга Матюшина, яка у цих же багатоповерхівках не проти отримати декілька квартир.

На боці селищної громади – місцеві депутати та активні мешканці, хоча не всі – член команди Матюшиної Наталія Коломієць теж активно підтримує збільшення “зека” на метр квадратний території селища.

Чому так довго затягувався процес проведення слухань і кому вигідно будівництво слідчого ізолятора в нашому селищі? Спробуємо розібратись. Для цього відтворимо хронологію подій…

Наприкінці листопада минулого року Коцюбинський селищний голова Ольга Матюшина у Фейсбуці повідомила про свої переговори з представником Міністерства юстиції (думку простих людей перед переговорами вона не питала) і поставила громаду перед фактом – у Коцюбинське перенесуть Лук’янівське СІЗО з 2200 ув’язненими. Вона навіть навела “факти” на користь будівництва слідчого ізолятора: наявність комунального транспорту, нова дорога і закупівля камер відеоспостереження. Звичайно, мешканці селища негативно відреагували на таке повідомлення й звернулись за допомогою до депутатського корпусу. Вже давно для громади не секрет, що замість Матюшиної пише відома в селищі чорна піарщиця Ірина Федорів.

Представники депутатської більшості виступили категорично проти перенесення Лук’янівського СІЗО й почали активно шукати підтримку народних депутатів та високопосадовців.

Вже 25-го листопада 2016 року депутати Коцюбинської селищної ради Сергій Даніш, Катерина Ющенко-Корбут (“Нові Обличчя”), Владислав Євстєфєєв (“Батьківщина”), а також депутат Ірпінської міської ради Богдан Слюсаренко (“Нові Обличчя”) зустрілись з помічником народного депутата Михайла Гаврилюка, якому передали колективне звернення.

“У зверненні ми проінформували нардепа про ситуацію з Лук’янівським СІЗО і попросили зробити все можливе, аби не допустити його перенесення в Коцюбинське. Також додали підписи мешканців нашого селища, які висловили свою думку, виступаючи проти цих незаконних дій”, – одразу ж повідомила громаду Катерина Ющенко-Корбут. 

Михайло Гаврилюк досить швидко відреагував на звернення депутатів Коцюбинського й 28 листопада відправив письмове звернення до Міністра юстиції України Петра Петренка, в якому повідомив суть проблеми й наголосив – мешканці Коцюбинського проти перенесення Лук’янівського СІЗО на свою територію. 

Отже, перші результати дій депутатів селищної ради дали свої плоди. Натомість селищний голова Ольга Матюшина продовжувала наголошувати на тому, що перенесення Лук’янівського СІЗО в Коцюбинське відбудеться, й пасивно спостерігала за розвитком подій. Так само пасивно, як зараз вона спостерігає за зростанням боргів УЖКГ «Біличі» після того, як ставленики Матюшиної взяли на себе політичну відповідальність за тарифи на комунальні послуги. Тарифи збільшились втричі, кількість аварій після нерозчищених доріг взагалі зашкалювала, неможливо було пройти навіть у дитячий садочок з малям. Такого комунального безладу в Коцюбинському ще не було! Замість того, що вирішувати найважливіші питання як господар, селищний голова виконує план по дестабілізації всіх сфер у селищі.

Окрім Михайла Гаврилюка, депутати Коцюбинської селищної ради також письмово звернулись до перших людей Київщини – голови облдержадміністрації Олександра Горгана та голови облради Ганни Старикової, а також до Ірпінського міського голови Володимира Карплюка, аби знайти підтримку у боротьбі проти будівництва слідчого ізолятора.

30 листопада минулого року депутати Коцюбинської селищної ради відправили офіційне звернення Президенту України Петру Порошенку з проханням вжити невідкладних заходів та не допустити перенесення Лук’янівського СІЗО в Коцюбинське.

Паралельно з пошуком підтримки високопосадовців, депутати селищної ради ініціювали збір підписів мешканців, які також виступили проти перенесення Лук’янівського СІЗО в Коцюбинське. Таким чином, було зібрано більше 2000 підписів, що в черговий раз довело категоричну позицію коцюбинців.

4 грудня відбулись перші громадські слухання, де кожен житель селища мав змогу висловити свою думку й внести власні пропозиції. Більшість жителів селища знову заявили, що не підтримують позицію Ольги Матюшиної щодо перенесення СІЗО до селища – люди просто переживають за своїх дітей і не хочуть зростання рівня злочинності. На заході обговорили подальший спільний план дій, а також обрали представників від громади, яких жителі селища делегували на зустрічі з працівниками Мін’юсту та народними депутатами України.

Натомість Ольга Матюшина продовжувала ігнорувати думку жителів селища й не завітала на громадські слухання, хоча й була завчасно проінформована.

Більше того, деякі прибічники Матюшиної відкрито демонструють свою позицію – “Я – ЗА СІЗО В КОЦЮБИНСЬКОМУ”. Наприклад, Наталія Коломієць – кандидат в депутати з команди Матюшиної. Про позицію Коломієць свідчать її неодноразові коментарі у соціальних мережах: “Я – ЗА СІЗО”. І ця людина всерйоз  хотіла представляти інтереси мешканців у селищній раді! З такими «слугами народу» Коцюбинське  моментально здали б Мін’юсту і це стало б кінцем безпечного життя та мирного майбутнього наших дітей.

6 грудня у Верховній раді відбувся брифінг, який було проведено за ініціативи депутатів Коцюбинської селищної ради та безпосередньої участі народного депутата України Андрія Шиньковича. Таким чином, про протест жителів Коцюбинського дізналась вся Україна. У брифінгу взяли участь депутати Коцюбинської селищної ради Сергій Даніш, Катерина Ющенко-Корбут, Владислав Євстифєєв, Віталій Головня та депутат Ірпінської міської ради Богдан Слюсаренко.

15 грудня депутати Коцюбинської селищної ради Сергій Даніш, Катерина Ющенко-Корбут та депутат Ірпінської міської ради Богдан Слюсаренко (“Нові Обличчя”) зустрілися з головою Київської обласної ради Ганною Стариковою.

Не можу не звернути увагу на пасивність Ольги Матюшиної з цього приводу. Мене вразила одна ситуація: коли ми їздили на перемовини з Ганною Стариковою, в коридорі зустріли депутата Ігоря Домбровського, який проживає в Коцюбинському. Дивна річ, проте Домбровський жодного слова не повідомив голові облради позицію жителів селища щодо перенесення СІЗО. Про цю проблему Ганна Віталіївна дізналась з наших вуст”, – розповіла депутат Коцюбинської селищної ради Катерина Ющенко-Корбут після візиту в Київську облраду.

20 грудня за ініціативи депутатів селищної ради та нардепа Михайла Гаврилюка у Верховній Раді України було організовано черговий брифінг.

“Громада проти перенесення СІЗО в Коцюбинське!”, – під час брифінгу повідомив Сергій Даніш.

Від імені громади також висловився житель селища Ярослав Салівонов, якого коцюбинці делегували на громадських слуханнях. Він наголосив, що слідчий ізолятор знаходитиметься майже в центрі Коцюбинського й один з дитячих майданчиків розташований лише за 38 метрів до запланованої будівлі СІЗО. Навіть після таких фактів селищний голова продовжувала мовчки спостерігати й не включилась в боротьбу проти рішення Мін’юсту. Можливо, тому що саме представник Міністерства юстиції свого часу поновив Ольгу Матюшину на посаді селищного голови?

20 січня о 9:00 у Будинку культури відбулась зустріч між представниками Міністерства юстиції та мешканцями Коцюбинського.

“Як виявилось, представники Міністерства юстиції приїхали в Коцюбинське задля того, аби створити робочу групу, до якої входитимуть двоє осіб з Коцюбинського. Цими людьми стала мешканка селища Ірина Клименко (мешкає в ЖК «Атлант», від дитячого майданчику до запланованого СІЗО лише 38 метрів), коцюбинчанин Ярослав Салівонов та заступник селищного голови Петро Пушанко, так як сама голова вирішила проігнорувати цей захід. Окрім цього, заступник Ірпінського міського голови Дмитро Христюк наголосив на входженні до складу групи представника Ірпінської ради, так як саме ця рада уповноважена видавати документи щодо містобудування СІЗО. Дмитро Христюк звернув увагу на те, що в реєстрі відсутня будь-яка інформація з приводу видачі будь-яких документів, які б стосувались будівництва СІЗО (хоча останні дні обговорюється наявність цих документів, які були видані за часів правління регіонала Скаржинського у 2011році). Окрім цього він повідомив, що навіть якщо ці документи все ж існують, Ірпінська міська рада неодмінно скасує їх дію”, – повідомила про результати переговорів депутат Коцюбинської селищної ради Катерина Ющенко-Корбут.

Забігаючи наперед нагадаємо, що 23-го лютого 2017 року Ірпінь виконав свою обіцянку – міськрада скасувала рішення 2011 року і визнала не чинними містобудівні умови по СІЗО в Коцюбинському.

13 січня представники депутатського корпусу звернулись до Ольги Матюшиної з ініціативою проведення громадських слухань по можливому перенесенню СІЗО в Коцюбинське. Депутати запропонували дату проведення слухань на 18 лютого – у суботу, аби кожен житель селища мав змогу долучитись до обговорення.

23 січня Ольга Матюшина надала письмову відповідь депутатам, де наголосила, що наразі в проведенні громадських слухань немає сенсу.

Серйозною перемогою депутатів селищної ради стало те, що Мін’юст побачив протест громади і почав шукати інше місце для перенесення СІЗО. Як варіант, Мін’юст розглядав Бучу.

“Це означає 2 новини для нашого селища: 1 – крім Коцюбинського, вже серйозно розглядається варіант про перенесення Лук’янівського СІЗО в Бучу. 2 – вже оголошено 1й етап, а значить, нам потрібно зібрати всі сили, щоб у найкоротші строки ми все-таки зуміли відстояти рідне селище”, – пояснив  Богдан Слюсаренко.

Депутати Коцюбинської селищної ради відреагували на цю новину і вже 25-го січня повторно звернулись до Ольги Матюшиної щодо проведення громадських слухань 18 лютого.

Депутатський корпус також проінформував офіційними листами-повідомленнями високопосадовців Київської області про заплановане проведення громадських слухань 18 лютого, а саме: заступника міністра юстиції Дениса Чернишова, голову Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана, голову Київської обласної ради Ганну Старикову, Ірпінського міського голову Володимира Карплюка та народного депутата України Михайла Гаврилюка.

2 лютого депутати втретє офіційно звернулись до Ольги Матюшиної щодо проведення громадських слухань 18-го лютого, так і не дочекавшись її відповіді на їхній лист від 25-го січня.

6 лютого Ольга Матюшина нарешті відреагувала на вимоги депутатів й підписала розпорядження щодо проведення громадських слухань 10-го березня 2017 року.

Виникає питання: чому селищна голова здала Коцюбинське і продалася Мінюсту за квартири на Лук’янівці? Чи хіба ми з вами всі взяті коштуємо так дешево? Відповідь проста: вона тут не планує жити. А раз так, то й доля селища її не цікавить.

“У цинічній змові з Мінюстом голова діє, нехтуючи думкою громади. Тому усім, кому не байдужа доля нашого селища, варто прийти на громадські слухання і висловити свою позицію щодо СІЗО”, – вважає Катерина Ющенко-Корбут.

23 лютого на засіданні Ірпінської міської ради було прийнято рішення про скасування містобудівних умов по СІЗО в Коцюбинському. Таким чином, немає жодних підстав для перенесення Лук’янівського слідчого ізолятора на територію селища. Хоча Матюшина та Федорів так раділи, коли писали, що у Мінюсту ці містобудівні були. Були та загули. Так само колись говоритимуть і про Матюшину – “була така голова”. Була та загула. Бо коли тебе обрала громада, то треба відстоювати її інтереси, а не думати, де увірвати квартирку, чи як заробити на підвищенні комунальних тарифів.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.