Карплюк: вишиванка – це код нації

За останні дні в Ірпінському пологовому будинку народилося 11 хлопчиків та 5 дівчаток. З нагоди Дня вишиванки мерія подарувала немовлятам їхні перші вишиванки. “Це обереги на довге і щасливе життя”, – зазначив у своєму блозі на LB.ua Iрпінський міський голова Володимир Карплюк.

З учорашнього дня сторінки соціальних мереж яскраві як ніколи. Багато користувачів виклали фото у вишиванках: хтось – у старовинній бабусиній, хтось – у сучасній стилізованій.

13254587_1220480791336736_5389045686455130045_n

Отримали свої перші фото у вишиванках і наймолодші ірпінці. “Дуже хочеться, щоб енергетика, яку несе вишиванка, залишилася з цими дітьми назавжди. Бо це не просто одяг. Це код української нації, залишений у кожному візерунку нашими предками”, – наголосив мер.

573ee0ef9b9d3

За останні роки увага до національного одягу помітно зросла. Але, на думку мера, важливо, щоб вона не перетворилася у моду чи скотилася до «шароварщини”. Адже мода швидкоплинна і трохи безрозсудна.  А вишиванка – це повідомлення: «Я українець. Я люблю свою землю. Я чесний перед людьми і перед собою. Я маю честь і гідність».

В цей день багатьом народам, які зазнали переслідувань і депортації, вдалося знову об’єднатися, в тому числі, і завдяки національним символам. Зокрема, кримські татари та євреї не цураються своїх національних символів, своєї ідентичності. Навпаки, вони пишаються ними і ділять з іншими народами. Можливо, саме це допомогло і допомагає їм пережити важкі часи.

За словами В. Карплюка, в Ірпені естафету наших українських предків прийнято. Уже 20 років на базі Ірпінської школи художнього профілю №1 імені Антона Макаренка діє музей етнографії України «Берегиня». Для найменших ірпінців у нашому місті на вулиці Пушкінській діє етно-садочок. Там дітей знайомлять із традиціями та побутом наших предків, навчають шанувати і любити своє коріння.

Нещодавно Ірпінь оздобили традиційними українськими мотивами. Під час реконструкції дороги на вулиці Грибоєдова на тротуарі з’явилася вишиванка. Серед семи пропозицій щодо оздоблення цього місця обрали саме український етнічний орнамент. В планах мерії такі вишиванки із бруківки створити також на вулицях Паламарчука та Гагаріна.

“Вишиванка для кожного з нас повинна бути нагадуванням, хто ми, і що ми можемо зробити для України, для наших міст і сіл”, – підсумував В. Карплюк.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.