Карплюк: вчителі повинні працювати на “якість”


З початку нового року в Ірпені представники мерії разом з педагогами обговорюють шляхи реформування місцевої системи освіти, удосконалення навчальних процесів та умов праці. Про це у своєму блозі написав Ірпінський міський голова Володимир Карплюк.

“Вчитель, який працює “на якість”, має заробляти більше, аніж той, хто працює “на статистику”. Така формула оплати праці педагога починає працювати в Ірпінському регіоні вже навесні цього року”, – зазначив Карплюк.

На основі проведеної роботи було розроблено цілу систему стимулів для педагогів. Серед них і безкоштовне навчання, і поїздки за кордон. Але, у першу чергу, мова йде про фінансові стимули – про доплати і надбавки до зарплати. Саме тому важливо, щоб критерії, за якими будуть нараховуватися доплати, а також їх розміри запропонували самі освітяни. 

“Що ж має робити вчитель, щоб отримати доплату? Найперше, потрібно буде працювати над самовдосконаленням і підвищенням власної кваліфікації. По-друге, проводити додаткові уроки, працювати у профільних класах. Обов’язково стимулюватимемо вчителів, котрі будуть працювати в експериментальних класах у рамках концепції “Нова українська школа” за підтримки Міністерства освіти, а також вчителів іноземних мов та інформаційних технологій”, – розповів Володимир Карплюк.

Крім того, мер запевняє, що починаючи з весни, школа власними силами почне заробляти додаткові ресурси для себе та зможе додатково преміювати вчителів, які того заслуговують. На його думку, відчутні доходи може давати оренда приміщень. “Раніше чимало вільних квадратних метрів здавалися в оренду за особистими домовленостями. Тепер усе буде прозоро та офіційно”, – заявив ірпінський міський голова. 

З 1 березня вводяться платні освітні послуги. За словами Карплюка, це не лише гроші на ремонти, а й плата за додаткові заняття, за групи продовженого дня, за гуртки, спортивні секції та інше. 

“Ми склали список із майже сотні можливих платних послуг у школі: від занять з дошкільнятами до додаткових уроків із підготовки до ЗНО. Ціни встановлено середньоринкові. Оплатити можна буде лише на банківський рахунок школи. Хочу наголосити, що послуги не є обов’язковими і користуватися ними чи ні – особистий вибір учня і, перш за все, батьків. “Основний пакет” навчального процесу зовсім не змінюється і залишається абсолютно безкоштовним!”, – запевнив мер Ірпеня.

Проте у мерії не чекають, поки надійдуть додаткові кошти, і вже заохочують ініціативних та активних педагогів. Так, нещодавно в Ірпені пройшло тестування вчителів англійської мови на рівень володіння іноземною за міжнародною системою IELTS. Іспит не був обов’язковим. Із 60 вчителів англійської, що працюють в регіоні, ризикнули перевірити свої знання третина. “Кожного із них ми відзначили премією. Нехай це стане прикладом для всіх педагогів і не лише в Ірпені”, – підсумував Карплюк.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.