Карплюк: коцюбинці виграли, бо за ними правда

Як ми повідомляли раніше, у понеділок, 4 липня, Верховний Суд України залишив у силі рішення Вищого адміністративного суду, яким було скасовано постанову парламенту про розпуск Коцюбинської селищної ради на Київщині. “Ця перемога – доказ усім місцевим громадам нашої держави, що за свої права потрібно боротися”, – написав у своєму блозі мер Ірпеня Володимир Карплюк.

Протягом кількох місяців увага всієї України була прикута до невеликого селища, яке адміністративно підпорядковане місту Ірпеню, Київської області. Нагадаємо, що у квітні з подачі одного депутата 260 народних обранців розпустили Коцюбинську селищну раду, яку восени обрали мешканці селища. У пояснювальній записці до скандальної постанови йшлося про те, що Верховна Рада має таке право. “Але це обман. Парламент має право призначати дату виборів, але розпускати місцеву раду – таких повноважень у Верховної Ради немає. Це очевидно, бо зводить нанівець усі принципи місцевого самоврядування і суперечить децентралізації, яку ми намагаємося вибудувати в країні”, – зазначив Володимир Карплюк.

1843501

Однак, щоб довести абсурдність постанови ВРУ, громаді Коцюбинського довелося відстоювати свої позиції у двох судах. У червні постанову парламенту скасували у Вищому адміністративному суді. Проте дане рішення було оскаржене. Громада прийняла і цей виклик. Прийняла і знову виграла: Верховний Суд України залишив рішення ВАСУ чинним. Тобто Верховна Рада прийняла протизаконну постанову, і це потрібно нарешті визнати.

“Я переконаний, що у багатьох громадян виникає логічне питання – чому коцюбинцям довелося відстоювати свій вибір у судах? Адже у нас є Конституція, яка б мала автоматично унеможливити такі рішення ВРУ, – наголошує Карплюк. – На мою думку, причина проста: парламент намагається працювати по-новому, однак серед народних депутатів є такі, які хочуть управляти країною “в ручному режимі”, просувати “написані з голови” постанови і надиктовувати колегам свої тези”.

Законно обрані депутати селищної ради не припиняли працювати – відбудовували парк, ремонтували дороги і під’їзди, встановлювали ліфтові кабіни, дитячі майданчики прибирали вулиці. Це і є відповідальна влада на місцях, яка прийшла працювати, щоб розвивати свій населений пункт, свою країну. “Ось чому коцюбинці виграли два суди найвищих інстанцій – бо на їхньому боці правда”, підсумував Карплюк.

13533005_10153978440654475_5162792302419641421_n

Bookmark the permalink.

Comments are closed.