Ірпінських школярів знайомитимуть із творчістю Матвія Донцова

Цього четверга, 5 жовтня, в Ірпінському ліцеї 1 відбудеться відкриття виставки картин художника Матвія Донцова. Це перша виставка у межах проєкту «Мистецтво малювати Ірпінь» Інформаційного агентства ITV. Відкриття приурочене до Дня художника, який відзначають 8 жовтня.

Матвій Донцов – відомий український художник, який декілька десятиліть жив і творив в Ірпені. Вулицю, на якій він жив цьогоріч перейменували на його честь. На цій же вулиці розташований ліцей №1, в якому символічно і відбудеться відкриття виставки.

Виставка налічує 20 робіт Матвія Донцова. Усі вони – із фондів Ірпінського історико-краєзнавчого музею. Картини пробудуть у ліцеї до 12 жовтня. Далі експозиція помандрує по різних освітніх закладах громади. У кожній зупиниться на тиждень.

Матвій Донцов працював у галузі станкового живопису, створив півтори тисячі картин. Його твори експонуються в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї, художніх музеях Києва, Харкова, Полтави, Дніпра, Лебедина, Миколаєва, у Закарпатській та Яготинській картинних галереях, численних приватних колекціях.

Художник був наставником Катерини Білокур, Бориса Піаніди та Володимира Сидорука. Його будинок в Ірпені відвідувало багато відомих українців. Піаніда та Сидорук написали портрети вчителя, які зберігаються в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї.

Протягом усього свого життя Матвій Донцов не вживав алкоголю і цигарок, був вегетаріанцем. До кінця своїх днів малював картини без окулярів. Прожив 96 років, похований на Ірпінському кладовищі.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.