Ірпінські школи – не гумові…

Останнім часом в ірпінців накопичилося багато запитань стосовно навчального процесу дітей. Система освіти в Україні вже давно реформується. «Що день прийдешній нам готує?», — поцікавилися ми у начальника управління освіти і науки Ірпеня Ярослава Маляренка.

124— Скільки у нас випускників?

— На сьогодні — близько 1000. Понад 600 учнів завершили навчання у 9-му класі і понад 350 — в 11-му. За результатами семестру в нас 17 випускників 9 класів отримають свідоцтва з відзнакою. 20 претендентів на золоту медаль та 5 — на срібну в 11-му.

624

— Що чекає випускників і їх батьків цього року? До чого готуватися?

— У першу чергу, 9-тикласників чекає державна підсумкова атестація (ДПА). У 2016-му атестація буде з 3 предметів — це українська мова, математика та предмет за вибором навчального закладу.

11-тикласникам слід готуватися до ЗНО, а тут є нововведення. Вони будуть здавати українську мову, математику або історію й іноземну мову (на вибір учня).

— Чи є категорії випускників, які не здають ДПА?

— Так, це діти з обмеженими можливостями.

— 2016-ий був рекордним для Ірпінського регіону за кількістю першокласників. Що очікувати цього року?

— У 2015-му за парти сіло близько 1150 першокласників, це 44 класи. У 2016-му плануємо 51 клас. На сьогодні записали 1357 майбутніх першокласників. Йде збільшення малечі. Минулого року наші школи взяли на навчання понад 400 учнів із сімей переселенців.

324

— Чи готові школи і класи до прийому такої кількості першокласників?

— Доведеться переводити всі школи на двозмінний графік роботи. Хоча я не прихильник таких заходів. Але Конституційно ми зобов’язані надавати повну базову освіту всім бажаючим.

— Чи вистачає у наших школах учителів?

— На сьогодні вистачає, зараз формуємо заявки у вищі навчальні заклади для залучення молодих фахівців. У середньому ми беремо на роботу від 10 до 20 молодих спеціалістів на рік. На цю проблему впливає багато факторів, у тому числі і побутові (зокрема — з житлом), які ми намагаємося вирішувати.

1024— Нещодавно порушувалося питання добудови та реконструкції шкіл. Які це навчальні заклади?

— № 17, розглядаємо реконструкцію школи № 2 (там планується або 3 поверх, або додатковий корпус), № 1 (додатковий корпус) та добудова № 18 (мансардний поверх).

Планів дуже багато. Активно реалізуємо програму з утеплення за економними технологіями два навчальних заклади: ДНЗ № 6 і ЗОШ № 3. Використовувати будемо як кошти місцевого бюджету, так і залучені фінанси. Все це планується реалізувати у 2016-17 році.

Тісні часові рамки стоять перед нами по добудові корпусу у школі № 17. Так само цього року розпочнеться будівництво двох дитячих дошкільних установ в Ірпені.

Взагалі я гордий, що живу в Ірпені. Вважаю, наші діти — найкращі, й спільними зусиллями зробимо їх освітній процес цікавим і комфортним, щоб навчання приносило радість. З часом вкладення в освіту принесе плоди — молодих спеціалістів, які продовжать будівництво та відродження Ірпеня і України.

Спілкувалася Ірина Вісмарська

Bookmark the permalink.

Comments are closed.