Ірпінські рятувальники вчать правил безпечного користування генераторами (відео)

Минулої зими справжнім порятунком для багатьох українців стали генератори. Експерти прогнозують, через можливі блекаути цієї буде не легше. Тож рятувальники акцентують увагу громади на правилах користування генераторами.

 «Хочемо застерегти Вас саме на дотримання правил пожежної безпеки під час використання як таких генераторів, також і маленьких, побутових».

Пожежний-рятувальник Іван Мариць перевіряє генератор міської полікліники. Ніяких порушень не виявив. Як зазначає головний інженер медзакладу, проблем з генераторами не було і минулої зими.

Артем Алєксєєв, головний інженер КНП «Ірпінська центральна міська лікарня»:

«Минулий сезон пройшов добре. Звичайно ж, були відключення. Була боязнь, що генератори не придназначені працювати по 12 годин в добу. Але, слава Богу, ми справились. Ніяких питань і дорікань у нас не було. І ми молодці у цьому плані, можна сказати».

Рятувальники наголошують, що більшість проблем та випадків неправильного користування стосуються саме побутових генераторів. Ці малі пристрої встановлюють у приватних будинках, кав’ярнях, кіосках та навіть у квартирах.

Іван Мариць, заступник начальника ВЗНС Бучанського РУ ГУ ДСНС України у Київській області:

 «Найбільше проблемних питань виникає саме щодо виникнення пожеж саме через неправильне влаштування чи експлуатацію електрогенераторів. Це невеличкі, пересувні генератори. В одному з населених пунктів Бучанського району шестеро осіб отримали значні опіки, були в подальшому госпіталізовані саме від експлуатації генератора. Чадний газ заходив всередину помешкання, люди вночі отримали опіки».

Тож, щоб безпечно використовувати генератор під час блекауту, варто запам’ятати декілька правил.

  1. Перед заправкою генератору треба дати охолонути
  2. Паливо тримати якомога далі від генератора
  3. Відстань від генератора до найближчої поверхні має бути не менше 6 метрів
  4. У жодному разі не можна встановлювати генератор у приміщенні
  5. Купуйте лише сертифіковані пристрої
  6. Тримайте генератор сухим та захищеним від опадів
  7. Встановіть детектор чадного газу

Іван Мариць, заступник начальника ВЗНС Бучанського РУ ГУ ДСНС України у Київській області:

«Саме, що більше порушується, заправляють сам генератор, дизельні, це бензинові генератори, коли він працює. От при працюючому двигуні заборонено категорично заправляти сам бак. Тому що може різко спалахнути і може навіть трапитися вибух».

Також рятувальники нагадують і про відповідальність за порушення правил пожежної безпеки. А саме — штраф для громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів, а це до 3 400 грн і для посадових осіб та фізичних осіб-підприємців – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів, тобто до 5 100 грн штрафу.  

Bookmark the permalink.

Comments are closed.