Ірпінська комунальна аптека виграла суд у приватного постачальника

f1c08b80c43e3a39dfa569e6cbde5ad3-1-623x370

Північний апеляційний господарський суд скасував рішення Господарського суду Київської області про стягнення з ірпінського комунального підприємства «Міжлікарняна аптека» майже 273 тис. грн на користь приватного підприємства «Конекс» (Вінниця). Про це йдеться в ухваленій 10 серпня цього року постанові колегії суддів апеляційного суду, повідомляє Ірпінська міська рада.

 Як зазначається в документі, ПП «Конекс» та КП «Міжлікарняна аптека» співпрацювали, відповідно, як постачальник (продавець) і покупець від травня 2015 р., коли уклали договір про поставки товарів.

У жовтні 2018 р. Ірпінська міська рада вирішила припинити діяльність свого комунального підприємства шляхом ліквідації. При цьому, відповідно до Цивільного кодексу України, міськрада визначила, що термін подачі заяв та претензій кредиторів здійснюється протягом двох місяців з дати публікації оголошення про ліквідацію КП. У визначений термін ПП «Конекс» не зверталося до ліквідаційної комісії з кредиторськими вимогами.

 Натомість у лютому 2021 р., скориставшись тим, що процес ліквідації «Міжлікарняної аптеки» як юридичної особи ще не завершився, «Конекс» звернувся в Господарський суд із позовом до комунального підприємства про стягнення 272882,73 грн боргу за договором поставки. У травні суд задовольнив цей позов. Не погоджуючись із таким рішенням, КП «Міжлікарняна аптека» подало апеляційну скаргу.

 «Всупереч вимогам ЦК (Цивільного кодексу – ред.) України суд першої інстанції під час ухвалення рішення керувався виключно загальними положеннями договірного права, однак не застосував до спірних правовідносин положень щодо припинення юридичної особи шляхом її ліквідації за рішенням засновника, а тому дійшов помилкового висновку про задоволення позову… Судом першої інстанції під час ухвалення оскаржуваного рішення було неправильно застосовано норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а тому рішення Господарського суду Київської області підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позову. За вказаних обставин апеляційна скарга Комунального підприємства “Міжлікарняна аптека” Ірпінської міської ради підлягає задоволенню», – вирішила колегія суддів апеляційного суду.

 Крім того, суд постановив стягнути з ПП «Конекс» на користь КП «Міжлікарняна аптека» більш ніж 6 тис. грн судового збору за подання апеляційної скарги.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.