Ірпінець намагався відправити до Канади музейну цінність

У міжнародному відправленні, яке громадянин з Ірпеня направляв до Канади, митники виявили мідний амулет у вигляді колеса VI-IV ст. до н.е. Про це повідомляється на сторінці Київської митниці у фейсбуці.

За декларацією там мав знаходитися мідний талісман із мереживом вартістю 10 доларів. А натомість експерти Національного історичного музею визначили, що це не просто талісман, а мідний амулет у вигляді колеса, VI-IV ст. до н.е., типовий для скіфської культури Північного Причорномор’я.

Він виготовлений у техніці лиття та має історичну і культурну цінність. Стан артефакту із слідами корозії свідчить, що предмет довгий час перебував у землі та про його автентичність.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України, а таке митникам надано не було.

До того ж в Україні предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивезення за межі держави. Вони повинні бути передані до Музейного фонду України.

Стосовно громадянина, який відправляв артефакт за кордон, Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.