«Ірпіньводоканал»: як потрапляє вода на найвищі поверхи будинків (відео)

Надія Дроган, журналістка:

«Відкриємо вам невеличкий секрет. Ви коли-небудь задумувались, як вода із загальноміської мережі потрапляє на найвищі поверхи – скажімо, на 14-й або 16-й? Весь секрет криється у зовсім маленькій скриньці».

Це і є підвищувальна насосна станція, яка підкачує воду у квартири багатоповерхівок. А скринька – це так звана «розумна» шафа керування. Завдяки спеціальній програмі станція цілодобово підтримує заданий тиск води на шляху до квартир.

Андрій Гладкий, інженер КП «Ірпіньводоканал»:

«Ми не можемо подати в міську мережу тиск більше двох – двох із половиною атмосфер. Оскільки місто має нерівний рельєф, виходить, що якщо ми подаємо в одному кінці міста дві з половиною атмосфери, то в іншому може бути чотири, навіть до пяти – в тих будинках, що знаходяться в низинах».

Зараз на вході води з мережі монометр показує близько двох атмосфер. Щоб люди отримали її на верхніх поверхах, тиск необхідно підняти до шести з половиною.

Андрій Гладкий:                                                

«Для того, щоб її підняти, ставляться ще два насоси – робочий і резервний, і в шафі керування є частотні перетворювачі, які контролюють воду за допомогою датчиків тиску і дають постійний тиск, достатній для подачі людям води на 14-й поверх».

До речі, раніше на таких станціях працювало до шести осіб. Тепер, завдяки сучасній автоматиці, люди тут відсутні, а станції потребують лише епізодичного нагляду.

Андрій Гладкий:

«Є люди, закріплені за станціями. Вони роблять обхід, дивляться, щоб не було якихось поривів, зовнішніх втручань. Планується до кінця року зробити систему диспетчеризації, і стан насосних станцій буде вже контролювати диспетчер КП “Ірпіньводоканал”».

Ця підвищувальна насосна станція підкачує воду одразу в трьох будинках на вулиці Грибоєдова. А всього таких об’єктів, що знаходяться на балансі «Ірпіньводоканалу», в місті 15. Багато нових будинків мають уже свої автономні підвищувальні насосні станції.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.