Ірпінь поділився досвідом у відбудові та підтримці ВПО з іншими громадами (відео)

Відбудова деокупованих громад і забезпечення житлом внутрішньо-переміщених осіб – головні теми регіональної конференції в Ірпені. Своїм досвідом у цих сферах місто ділилося із представниками різних громад.

Про відбудову багатоквартирних будинків за рахунок державних програм та донорів розповів начальник управління інфраструктурного розвитку, інвестицій та ЖКГ Сергій Канюра.

Сергій Канюра, начальник управління інфраструктурного розвитку, інвестицій та ЖКГ ІМР:

«22 багатоповерхових будинки вже зараз ремонтуються у нас в межах Ірпінської міської територіальної громади. 94 багатоповерхівки потребують капітального ремонту. Станом на зараз у нас вже розроблено 58, майже 60 проєктів з капітального ремонту. Ми повністю пройшли експертизу, і відповідно, будемо подаватися як на державне фінансування, так і шукати його в інших джерелах».

Про досвід співпраці з Ірпенем розповіли і самі донори. Голова «Фонду енергоефективності» Єгор Фаренюк поділився результатами відновлення будинків ОСББ у межах проєкту «Віднови дім».

Єгор Фаренюк, голова Фонду енергоефективності:

«Загалом подано 110 заявок на участь з міста Ірпінь тільки за трішки більше ніж рік роботи програми. З них 80 – повністю або частково завершені. Тобто з них приблизно 40 повістю завершені, а 40 ще знаходиться на фінальній стадії. Я думаю, що до літа цього року ми будемо мати близько 100 повністю завершених будинків».

Окрему дискусійну панель присвятили підтримці ВПО. Зокрема, розповіли про тимчасові прихистки, які вже вдалося відкрити для переселенців у межах Ірпінської громади. Це і модульне містечко «Дубки», і модульне містечко «Ластівка», і нещодавно облаштовані квартири в приміщені колишнього гуртожитку в Михайлівці-Рубежівці.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Ми розуміємо, що цього недостатньо. І зараз ми будемо запускати й робити капітальний ремонт «Ластівка-3» для того, щоб заселити людей. І цього буде недостатньо. Ірпінь не зможе забезпечити всіх ВПО, давайте казати правду».

Конференція відбулася в межах проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для ВПО». Його реалізує київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадська мережа ОПОРА».

Тетяна Бойко, голова правління КМО ВГО «Громадянська мережа ОПОРА»:

«Наприклад, такий захід був нещодавно в Коростені. Перед тим був у Білій церкві, зараз в Ірпені. Це – можливість різним громадам приїхати, подивитися різний досвід, різні моделі, можливо що я ще можу для себе взяти».

Для учасників конференції в межах заходу також відбулася екскурсія містом.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.