Декілька “антигрипових” порад

У період вірусних захворювань важливо, щоб харчування було різноманітним і збалансованим. Нестача якихось вітамінів чи мікроелементів може негативно позначитися на загальному стані організму, тобто зробити його вразливим. Для захисту від вірусів необхідні аскорбінова, лимонна та органічні кислоти, вітамін Е, цинк, селен, мідь, марганець, йод, залізо.

Поєднання цих елементів робить імунітет міцнішим та стійкішим у період вірусних атак. Однак не варто братися до процесу вітамінізації із надмірним завзяттям. Якщо вживати лимони та апельсини кілограмами, щоб компенсувати дефіцит кислоти, можна викликати подразнення шлунка і кишечника.

Ми пропонуємо вам топ продуктів, які якнайкраще допоможуть вам вітамінізувати організм і уникнути захворювання на грип.

Вода з лимоном. У період епідемії грипу потрібно взяти за правило розпочинати ранок зі склянки води з лимоном. Вода повинна бути кімнатної температури, лимона достатньо й однієї дольки. У такий коктейль можна додати трохи меду. Протягом дня слід випивати таку кількість цього напою, щоб витрачалася половинка, а то й цілий лимон.

Апельсини, мандарини, грейпфрути та ківі. Протягом дня на додаток до лимонного коктейлю потрібно з’їдати дкілька цитрусових. Цього буде цілком достатньо. Цитрусові можна доповнити ківі: 2 плоди ківі містять добову дозу аскорбінової кислоти. У тих випадках, коли цитрусові викликають алергію, їх можна замінити яблуками – в них теж містяться кислоти, необхідні організму для захисту від вірусів. Альтернатива – яблучний або винний оцет.

Горіхи. У горіхах містяться вітамін Е, а також цинк, мідь і марганець, які вкрай необхідні для підтримки імунітету. Краще включити у свій раціон декілька різновидів горіхів. Це дозволить організму отримувати різні корисні речовини.

Морська риба і морська капуста. Морська риба і морепродукти багаті на йод, який підвищує імунітет, розумову і фізичну витривалість, а також забезпечує нормальну роботу щитоподібної залози.

М’ясо. Низький рівень заліза в організмі послаблює антибактеріальний захист організму, а тому потрібно постійно слідкувати за тим, щоб баланс цього елемента не порушувався. Найкраще засвоюється те залізо, яке міститься в м’ясі, а також у печінці.

Цибуля і часник. Цибуля і часник містять фітонциди, які мають бактерицидну дію. Але корисні ці овочі тільки в сирому вигляді – в процесі термічної обробки всі корисні властивості втрачаються.

Ехінацея і женьшень. Чай з ехінацеєю, настоянка ехінацеї або настоянка женьшеню допомагають організму адаптуватися до різних навантажень. Особливо корисні адаптогени в холодну пору року: низька температура і короткий світловий день сприймаються організмом як стрес, що часто призводить до послаблення захисних функцій. Однак перед вживанням таких препаратів бажано проконсультуватися з лікарем.

Капуста і картопля. Капуста та картопля (особливо приготовлені на парі) можуть послужити додатковим джерелом аскорбінової кислоти. А квашені капуста, яблука і помідори багаті ще й на інші необхідні для організму органічні кислоти.

Фруктові морси та фреші. Із заморожених ягід журавлини, чорної і червоної смородини добре готувати морси, а з ягід шипшини – напої. Вони містять аскорбінову кислоту, яка багата на антиоксиданти. Заморожені ягоди при приготуванні морсів не слід заливати окропом і сильно подрібнювати, щоб вони не втратили своїх корисних властивостей. Якщо ж ви п’єте пакетні соки, то вибирайте ті, що відновлені з сухого порошку.

Крупи і бобові. Як не дивно, але у відходах при виробництві пшеничного борошна – висівках, – міститься купа корисних для імунітету речовин. Висівки містять комплекс вітамінів B1, В2, В6, PP, макро- і мікроелементи: калій, магній, хром, цинк, мідь, селен. У 100 г пшеничних висівок – 130 ккал. До того ж вони пригнічують апетит, сприяючи схудненню.

Із круп найбільш корисні для підвищення імунітету гречка і вівсянка. Вони найменше насичені некорисним крохмалем і найбільше – корисними елементами. А ще 1–2 рази на тиждень готуйте собі страви з бобових: гороху, квасолі, сочевиці. Вони багаті на білок.

Кисломолочні продукти. Кефір, свіжий йогурт, простокваша, мацоні, айран постачають у шлунок корисні мікроорганізми і допомагають вистояти здоровій мікрофлорі. Однак зверніть увагу: шлунку допомагають свіжі мікроорганізми, а не солодка біла субстанція, яка може на сонці не прокисати місяцями. Краще купуйте звичайний кефір або робіть його самі.

Не хворійте

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.