Цього року Ірпінь планує заощадити понад 2,8 млн грн. на теплопостачанні

У 2017 році в Ірпені на паливно-енергетичних ресурсах зекономили майже 2,2 млн грн. Цього опалювального сезону планують заощадити ще понад 2,8 млн грн.  Про це розповів голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк. 

“З 1 листопада ціна на газ в Україні зросла на 23,5%. Відповідно збільшується і вартість теплопостачання. В цих умовах експерти знову заговорили про необхідність енергоефективності, яка дозволить зменшити цифри у платіжках для населення. Ірпінь давно уже займається цим питанням. І отримує відчутні результати”,  – повідомив Карплюк.

За його словами, усе завдяки цілому ряду продуманих енергоефективних заходів, які уже три роки реалізує комунальне підприємство “Теплоенергопостач” спільно з міськрадою.”Найголовніше – це заміна тепломереж. Раніше старі зношені труби, перш аніж доставити тепло людям, просто обігрівали землю. Відбувалися величезні тепловтрати. За два роки в Ірпені замінили вже майже 8 км мереж. І для цього використали сучасні попередньо ізольовані труби”, – заявив Володимир Карплюк.

Крім цього, активно триває оновлення котелень. У 2017 та 2018 роках чотири котельні було модернізовано повністю та ще шість частково. Замінили старі котли 50-60 років випуску на нові потужніші, які здатні швидко нагріватися і ефективно віддавати тепло. Оновили пальники, мережеві водонасоси, системи хімводоочищення. Зараз різниця між температурою води, що циркулює до споживача та в зворотньому напрямку, у модернізованих котельнях становить близько 5-6 градусів. Раніше вона складала майже 15-16 градусів. Завдяки цим заходам вдається економити не лише газ, але й електроенергію, що теж суттєво впливає на тариф.

Теплові лічильники у багатоквартирних житлових будинках – ще один важливий чинник економії. За два роки КП “Теплоенергопостач” встановило їх у 40 будинках. Тепер їхні мешканці, сплачуючи за тепло, заощаджують по 2-3 грн на квадратному метрі.

“Загалом лише цього року на заміну мереж, ремонти котелень та загальну підготовку до опалювального сезону в Ірпені пішло близько 13 млн грн. Половина цих коштів – власні кошти комунального підприємства, половина – з міського бюджету”, – підкреслив Карплюк.

Як повідомляє голова Інвестиційної ради, наступного року збавляти темп у цьому напрямку в Ірпені не збираються. Заплановано замінити ще близько 2 км тепломереж, закупити та встановити 26 будинкових теплових лічильників. Має розпочатися реконструкція й модернізація найбільшої котельні на вул. Ярославській. Вона обслуговує 25 багатоквартирних будинків. Лише на це піде близько 7 млн грн.

“Зараз Інвестиційна рада Ірпеня працює над залученням додаткових коштів на впровадження енергоефективних технологій у місті. Адже ми добре розуміємо, що вклавши в удосконалення системи теплопостачання зараз, вже за кілька років ці кошти повернуться і дозволять заощаджувати ще більше”, – підсумував Карплюк.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.