Чиє імʼя на моєму будинку: Ренат Польовий (відео)

Відомий український письменник і винахідник Ренат Польовий понад третину свого життя прожив в Ірпені. Він працював на Ірпінському комбінаті «Прогрес». Тут розробив високоефективну технологію виробництва базальтового супер тонкого волокна, яка була впроваджена на десятках заводів світу.

Тут же і надихався творчістю. Саме в Ірпені народилася його книга «Кобзарі у моєму житті», в якій  Польовий розповідає про свою дружбу з прославленим ірпінським кобзарем Миколою Будником. 

Будник жив на вулиці Українській. Польовий неподалік від нього.

 «Живучи неподалік, я іноді відвідував його оселю. В ній він заснував школу народних музичних інструментів, в якій налагодив виготовлення бандур, кобз, лір, реконструював інструменти, що давно вийшли з ужитку. Ця майстерня стала одночасно й музичною школою, де молоді ентузіасти (а йшли до неї лише за покликанням серця) опановують майстерність виготовлення інструментів і гри на них. До нього в науку їхали з усіх кутків України» – писав Польовий.

Народився письменник і винахідник у 1927 році у москві. Проте все своє життя присвятив Україні. Люди, які були з ним знайомі, називали його ходячою енциклопедією українознавства.

«Він все знав. Бо був закоханий в українську культуру, в українську пісню, у бандуру, був багаторічним учасником етнічного хору «Гомін». Знав сотні українських народних пісень, мав бездоганний слух і чарівний баритон», – згадував про Польового його друг і творчий колега Роман Коваль.

За свою винахідницьку діяльність Польовий отримав чималі кошти. Їх він щедро жертвував на охорону пам’яток української архітектури, культурних та історичних клубів.

Коштом Польового вийшло й чимало книг. Окрім власних, він видав «Історію Смілого» Феодосія Сахна; «Республіку козаків» Григорія Нудьги та багато інших авторів.

Ренат Польовий — автор більше 90-та винаходів та 70-ти наукових статей.

Прожив  81 рік. Помер17 вересня 2008 року. Похований у Бучі.

22 червня 2023 року на честь Рената Польового в Ірпені перейменували вулицю. Раніше це була вулиця Ватутіна.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.