Бабусі-переселенки з Ірпеня шиють еко-торбинки на продаж

У Громадському центрі по роботі з внутрішньо переміщеними особами в м. Ірпінь зі старого одягу бабусі-переселенки шиють на продаж торбинки для покупок. Гроші йдуть на закупівлю ниток та інших матеріалів необхідних для творчості. Про це розповіла керівник центру Надія Філімонова.

“У центрі два направлення роботи – допомога дітям та літнім людям. Вони завжди одинокі, тому одразу зайнялись цими категоріям переселенців. Гурток людей поважного віку – один з наших успішних проектів. На грантові гроші придбати швейну машинку. На ній і шиють зараз торбинки та інші речі. Можуть також перешити одяг, що приносять інші чи відремонтувати власний. Виходить щось типу соціальної майстерні”, – зазначила Надія Філімонова.

Гурток постійно відвідують близько 10 бабусь. Вік учасниць 60-70 років. Зустрічі проводять щосереди. Кожного місяця освоюють різні творчі техніки. Зараз колективно шиють сумки на продаж. Кожна з бабусь робить те, що краще виходить. Одна наметує, інша зшиває ручки, друга – розмальовує.

Читайте також: Надія Філімонова: потрібно відкинути “синдром жертви” і почати робити щось корисне

“Кожного разу, як роблять щось нове, у них такі здивовані очі. Кажуть, що самі не очікують, що можуть таку красу зробити, що такі талановиті. Особливо вразила бабусь робота з бісером. Не очікували, що попри проблеми з зором та руками зможуть зробити кропітку роботу, – розповідає Надія, – Кожного місяця обирають нову тему. Дивляться що актуально. Наприклад, місяць перед новим роком робили сніжинки на обідок дівчатам. Пройшла новорічна тема, почали робити брошки з маками до Дня перемоги”.

Матеріали для творчості приносять благодійники чи самі бабусі. Тканину для сумок дали з меблевої фабрики, де залишилось багато обрізків. Також перешивають вживаний одяг, що приносять до центру небайдужі люди.

“Для них гурток – можливість поспілкуватись. Кожний вихід в люди – це вже подія. А коли можна ще щось зробити корисне для інших, взагалі чудово. Вони разом ходять обідати, ініціюють зустрічі для знайомств, – зазначає Надія, – Приходять і дідусі. Але тільки сидять в стороні. Приходять скоріше, щоб поспілкуватися та чаю попити”.

Придбати готові торбинки можна у групі facebook БО “Фундація добрих справ”. Вартість – близько 40 гривень. За словами Надії Філімонової, вартість торбинки – дуже умовна. “Якщо людина дуже хоче торбинку, але не має цієї суми, то віддамо і безкоштовно. А можна і 100 гривень віддати на розвиток гуртку і здачі не просити”, – розповіла Надія.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.