Євгенія Харгрі: для мене мистецтво – як ковток чистої джерельної води

Останнім часом культурно-мистецьке життя Ірпеня набирає нечуваних обертів. Кожного тижня відбуваються заходи, про які відомо далеко за межами міста. Великий вклад у мистецтво регіону вносить Художня школа академічного риcунку “Irpen Art School”. Про її плани і розвиток ми поспілкувалися з керівником школи Євгенією Харгрі. 

П.І. Євгеніє, скажіть, який контингент учнів навчається у вашій школі? Ви навчаєте лише підлітків, чи й дорослих?

Є.Х. Контингент учнів Художньої школи академічного риcунку “Irpen Art School” охоплює усі вікові категорії: від наймолодшої (вів 8 років) до людей поважного віку. Арт-центр “Irpen Art School” має на меті сприяти розвитку творчої самосвідомості кожної особистості, зрощувати молоді таланти, розкривати творчій потенціал у небайдужих, які прагнуть більшого, зокрема, саморозвитку, незалежності, бажають творити історію мистецтва сьогодення у вільній Україні. Тому навчаються у школі як діти, так і дорослі.

П.І. Яка чисельність учнів у вашій школі?

Є.Х. Художня школа творчого зростання розпочала свою роботу 1 вересня 2015 року мальовничому у м. Ірпінь Київської області і за 2 роки діяльності перейшла у статус Арт-центру “Irpen Art School” в м. Ірпінь. І почалося все з одного учня, який і на сьогодні є вихованцем школи й стане одним з її перших випускників. Зараз школа налічує 6 навчальних груп різних вікових категорій по 8 осіб у кожній, працюючи 6 днів на тиждень.

П.І. Ви дуже часто організовуєте різного роду мистецькі заходи. Які заходи плануєте провести в найближчий час?

Є.Х. “Irpen Art School” щороку, щомісяця і навіть щотижня проводить різнопланові мистецькі заходи, популяризуючи таланти усього Приірпіння, усієї України. Художні виставки: “Перший штрих”, “Ірпінь Мистецький”, “Ірпінь мальовничий”, “Ірпінь мовою графіки”, “Яскраві барви”, “Irpen Art Book”;  Арт-вернісаж “Книжкова ілюстрація”, благодійний арт-аукціон “Мистецтво жити разом” та багато інших. Найближчим часом ХШАРЖ IAS проведе одноденну художню виставку графіки і живопису “Муза України”, приурочену до Дня відкриття “Алеї Творчого духу” в місті Ірпінь (2 серпня).

П.І. Чи беруть учні участь у конкурсах? Можливо, всеукраїнських чи міжнародних?

Є.Х. Вихованці ХШАРЖ IAS постійно беруть участь у художніх виставках, конкурсах, олімпіадах, арт-вернісажах, Міжнародних арт-фестивалях, художніх пленерах. Стають самостійними у власному виборі, популяризують рідне місто, свою Батьківщину. Зокрема участь вихованців у ХІІІ Міжнародному фестивалі дитячо-молодіжної творчості та педагогічних інновацій  “Art World Cup”, що проходив у Центральному будинку Художників столиці України, допомогла здобути золоту і срібну медалі у мистецьких номінаціях “Графіка” і “Комбінована техніка” відповідно до вікових категорій учасників. Учасники  Художньої виставки “Кольорове коло”, що відбулась 20 квітня 2018 року у Музеї-майстернї ім. Івана Кавалерідзе в Києві на Подолі, отримали цікавий досвіт, нові знайомства та удостоєні почесними відзнаками.

П.І. Які вже є напрацьовані досягнення вашої школи?

Є.Х. Все почалося з благодійності. Ще 2016 року школі було запропоновано взяти участь у благодійному аукціоні на збір коштів для підтримки воїнів зони АТО, що проводив ірпінський Військовий шпиталь. Творчі роботи вихованців «Irpen Art School» було продано, а кошти від продажу передано на благодійну справу. З того часу остаточно затвердилося сильне почуття того, як мистецтво може позитивно впливати на долі людей. І для кожного вихованця школи – це вже справжнє напрацьоване досягнення.

Вже 10 вихованців стали студентами престижних українських і польських вишів, продовжуючи навчатися мистецькій справі, опановуючи нові знання і пам’ятаючи про славне місто Ірпінь і його благодатний край.

П.І. Чи плануєте відкривати філіали?      

Є.Х. Філіал для мистецької справи – як новий рукав для молодої річки, що має сильну нестримну течію. Творча молодь постійно зростає, розвивається і прагне більшого. Школа щодня робить продуктивні напрацювання у даних напрямах.

П.І. В Ірпені вже було два пленери, на зимовий приїхав посол Грузії. Чи будуть їх проводити й надалі? Будете брати там участь?

Є.Х. Вихованці “Irpen Art School” щоразу з великим задоволенням беруть участь у пленерах, що проходять в місті Ірпінь. Участь у даного напрямку мистецьких заходах сприяє зміцненню творчого духу усіх поколінь і надає прекрасну можливість юним талантам Ірпеня писати разом і вчитися у професійних відомих художників, таких як Сергій Перехожук, Віктор Мєдвєдєв, Владислав Задворський.

Також ХШАРЖ IAS влітку 2018 року започаткувала цілу хвилю юнацьких художніх пленерів, що отримала назву “Творча Доба” і саме зараз, практично щотижня, у мальовничих місцинах Ірпеня юнаки і дівчата розвиваються творчо, вивчаючи і увіковічнюючи на полотнах і папері красу рідного краю. Відстежувати час і місце проведення наступних пленерів  просто: слідкуючи за новинами у соціальних мережах школи у Фейсбук   https://www.facebook.com/irpen.art.school/. І Інстаграм https://www.instagram.com/irpen_artschool/

Що, на вашу думку, потрібно, щоб розкрити у дитини талант?

Кожна дитина, безумовно, талановита. А для того, щоб розкрити її таланти, варто завжди лишатися по простому людяним й ставитися до юного дарування як до самодостатньої особистості у її найближчому майбутньому. Тактовність, повага і хороші манери сприяють тому.

Що для Вас означає мистецтво?

Мистецтво для мене як ковток чистої джерельної води: завжди свіжий, прозорий і жаданий.

Роботи вихованців “Irpen Art School”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.