Євгенія Антонюк про новорічні заходи та особливості «ірпінської культури»

172956_153664921354767_7777569_oЄвгенія Антонюк уже 6 років опікується і творить ірпінську культуру, і не тільки тому, що очолює відділ культури, національностей та релігій в ІМР, а ще й тому, що виховує 4 дітей. Вона переконана, що той, хто каже, що немає культури в Ірпені, просто нею не цікавиться. І запрошує всіх відвідати ті заходи, які заплановані на цей тиждень. Відразу пояснює, що це звичайний робочий тиждень закладів культури, де додали лише кілька тих, що спеціально заплановані до їхнього професійного свята: “У когось робота, як робота, а у нас – що не день –то свято!”

Де Ви навчалися? Як починався Ваш шлях у культурі?

Є.А.: У мене дві вищих освіти – Київський національний університет культури і мистецтв за спеціальністю «Культурологія» (фах – педагог-організатор культурно-масових заходів) та Національна академія державного управління при Президентові України за спеціальністю «Державне управління» (кваліфікація – місцеве самоврядування та регіональне управління). Перше моє місце роботи – культорганізатор Київського міського центру сім’ї «Родинний дім», потім працювала начальником відділу організаційно-кадрової роботи Києво-Святошинської адміністрації, а вже після цього я пройшла конкурс в Ірпені на посаду начальника відділ культури, національностей та релігій. Тут я працюю з 2009 року.

Що Ви скажете про особливості «ірпінської культури»?

Є.А.: В Ірпені багато років є Будинок творчості письменників, який вплинув і на розвиток самого міста, і на його культурну атмосферу. Ірпінь вабить творчих людей. Коли почалося переселення зі сходу нашої держави, до нас дуже багато приїхало художників, письменників, поетів. Зараз вони ще адаптовуються, бо їм потрібно вирішити багато соціальних питань, але поступово вливаються у наш культурний простір.

Де на Вашу думку в Ірпені знаходиться культурний майданчик, де збирається ірпінська інтелігенція?

Є.А.: У нас таких місць кілька – Будинок культури, Ірпінський історико-краєзнавчий музей, Центральна міська бібліотека. До речі, у зв’язку з відсутністю виставкової галереї в місті, у нас постійно черга з робіт митців, які мають бажання виставлятися у музеї. Люди записуються за декілька місяців. Ми безкоштовно допомагаємо їм презентувати свої роботи. Я сподіваюсь, що за кілька років в Ірпені з’явиться мистецький виставковий центр.

Планували у відремонтованій бібліотеці створити культурну платформу для митців…

Є.А.: Ремонт відклали через вибори, бо там знаходилася дільниця. Плануємо продовжити, можливо, вже після зими. Буде створено кафе, як місце для спілкування творчих людей та проведення мистецьких вечорів.

Наше видання проводило опитування на тему «Що ви б показали іноземцям в Ірпені?», виявилося, що людям подобається Будинок культури.

Є.А.: Він користується попитом і як знімальний майданчик для художніх та документальних фільмів. Українські телевізійні канали люблять використовувати його приміщення, тому сьогодні наш Будинок культури можна часто побачити по телебаченню.

Які характерні риси культурної людини?

Є.А.: Це та людина, яка багато читає, цікавиться культурно-мистецькими тенденціями, відвідує відповідні заходи…

Як виховати таку людину?

Є.А.: Людина вже народжується з певними культурними задатками. Я вважаю, що дитина, чим менше зайнята, тим більше у неї поганих думок. Тому я всі думки своїх дітей намагаюся зайняти чимось гарним: вони в мене і танцюють, і співають, і грають на музичних інструментах. Люди, які займаються мистецтвом, інші. Вони – світліші. Мої діти – це ціла концертна група, яка влаштовує показові виступи для гостей.

Чи будуть в Ірпені якісь новорічні заходи?

Є.А.: На День Святого Миколая в нашому місті відбудуться «Дні натхнення». У парку Правика Святий Миколай традиційно вітатиме дітлахів. До Нового року плануємо також цикл вистав для малюків із малозабезпечених сімей. Щодо новорічних вогників, то заплануємо один платний, а там побачимо, який буде попит. Дуже гарна ініціатива цього року у релігійної ради, куди входять різні конфесії нашого міста. Вони запропонували на Різдво (почнемо з 25 грудня і до 7 січня) провести фестиваль різдвяних вертепів. 26 грудня плануємо відкриття центральної ялинки на площі. Там же у новорічну ніч буде святкова програма.

12189329_1677299252553763_808112800258555079_o

Bookmark the permalink.

Comments are closed.