Якщо військових атакують, то в Україні буде введено воєнний стан

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила закон про правовий режим воєнного стану. Закон визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення та скасування, правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб.

Ухваленим законом воєнний стан визначається як особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях в разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державної незалежності.

Закон передбачає, що на територіях, де введено воєнний стан можуть створюватися тимчасові державні органи — військові адміністрації. Рішення про утворення таких адміністрацій ухвалюється Президентом за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування.

Передбачається, що військову адміністрацію очолює начальник, який призначається та звільняється з посади Президентом за пропозицією Генерального штабу або відповідною обласною державною адміністрацією.

До складу військових адміністрацій можуть входити зокрема і військовослужбовці, при цьому перелік посад, які підлягають заміщенню військовослужбовцями, працівниками правоохоронних органів затверджується Президентом за поданням начальника Генштабу. Зазначається, що фінансування військових адміністрацій у питанні виконання повноважень органів місцевого самоврядування здійснюється за рахунок відповідного місцевого бюджету, а щодо інших функцій — з Державного бюджету.

Законопроектом також встановлюється такий порядок запровадження воєнного стану: пропозиції щодо введення воєнного стану на розгляд Президенту подає РНБО. У разі прийняття рішення щодо необхідності введення воєнного стану Президент подає відповідний указ і звертається до ВР щодо його затвердження.

При цьому в указі Президента зазначається обґрунтування введення воєнного стану, межі територій, де вводиться воєнний стан, термін введення воєнного стану, перелік прав та свобод громадян, які обмежуються на час воєнного стану.

Метою документу є актуалізація законодавчого регулювання правового режиму воєнного стану з урахуванням особливостей сучасних збройних конфліктів і досвіду проведення антитерористичної операції на сході держави.

В ефірі телеканалу “Україна” Президент України Петро Порошенко повідомив, що військовій стан в Україні буде введено, якщо українських військових атакують.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.