Як в Ірпені долають мовний бар’єр

В Ірпені активно підтримують мовну політику ЄС. З 2017 року в місті працює волонтерка Корпусу Миру Еммері Браккі. Спільно з міською вона організовує проекти розвитку, в тому числі це стосується вдосконалення знань з англійської мови. Щотижня Еммері Браккі проводить speaking club для старшокласників у школах Ірпеня – почергово у кожному закладі. Про це розповів голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Загалом минулого року Україна опинилася на 43-му місці у рейтингу за рівнем знання англійської мови у світі. Такі результати спеціального дослідження компанії English Proficiency Index. Усього у рейтингу – 88 неангломовних країн. 

«Україна обрала європейський вектор розвитку, а це означає, що без англійської мови нам не обійтися. Одна з цілей мовної політики ЄС полягає в тому, щоб кожен європейський громадянин володів двома іноземними мовами. Це на додаток до їхньої рідної мови. Радує, що українці розуміють необхідність знати мови – 2/3 респондентів запевнили, що планують вивчити іноземну. Найбільш популярною серед іноземних мов є англійська – її планує вивчати половина опитаних, а 97% хотіли б, щоб її вивчали їхні діти», – розповів Володимир Карплюк.

За ініціативи Еммері, учні з Ірпеня взяли участь в національному етапі Міжнародного конкурсу творчого англомовного письма “Write On”. І одразу дві учениці посіли призові місця. Аліна Сербіна зі школи №12 перемогла серед восьмикласників з усієї України. А представниця ЗОШ №3 Уляна Ситник посіла друге місце серед учнів 6-тих класів.

Карплюк запевняє: щоб навчити дітей – спочатку треба навчити вчителів: змінити підходи, перейняти ефективні методики. Не секрет, що пострадянська система освіти, на жаль, навіть за 5 років вивчення іноземної у школі не давала реального навику – спілкуватися іноземною з іноземцем. Зараз вся Україна, й Ірпінь серед перших, вчиться говорити і розуміти живу іноземну мову, вчиться комунікувати нею, а не просто “читати і перекладати” текст на тему “Kyiv is the capital ofUkraine”. 

«Саме в Ірпені минулого року зібралося 400 учителів англійської з усієї України на GoGlobal camp – тренінг, який проводився спільно з Міністерством освіти і науки України, Regional English Language Office, Посольством США в Україні. Мета тренінгу – підготовка кваліфікованих організаторів та лідерів для реалізації програми GoCamp у літніх мовних таборах. Крім цього, щороку відбуваються три-чотири засідання міського методичного об’єднання, семінари для вчителів, працюють консультаційні пункти для молодих учителів тощо. У минулому році (вперше за останні чотири роки) відбулося тестування вчителів з англійської мови. Оцінювання проводили фахівці центру Global English», – додав голова Інвестради.

За його словами, зараз вчителі англійської мови Ірпеня готуються до участі у щорічній  методичній конференції Cambridge Day в Одесі та Києві, що відбудуться в останні дні березня.

До речі, крім англійської мови в Ірпені вивчають китайську як факультатив в ліцеї “ІЛІТ”. Арабську – у школі №12. Крім англійської і арабської у 12-тій школі також викладають німецьку, французьку, іспанську, китайську, польську, російську, італійську, перську, японську, білоруську. 

«Хочу сказати про ще одну особливу школу англійської мови в Ірпені – тут навчають діток віком від трьох місяців до 18 років! Приватний заклад є частиною міжнародної мережі, працює у 36 країнах світу. Я радий, що такі заклади відкриваються в Ірпені, це означає, що ми цікаві бізнес-спільноті і маємо попит на знання іноземних мов», – повідомив Володимир Карплюк.

На щастя, в сучасному світі у нас скоро просто не залишиться шансів не вивчити англійську. Тепер не обов’язково шукати вчителя чи йти на курси. Можна вчитися он-лайн, навіть безкоштовно. Один з таких проектів LingvaSkills

Володимир Карплюк закликає вчити англійську і змінювати статистику: давайте підніматися вгору в рейтингу English Proficiency Index.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.