Як працює програма «єОселя» (відео)

Руслан, Наталя та їхній чотирирічний син Златан вперше разом оглядають вже майже свою квартиру в Ірпені. Трикімнатна, простора, з гарним плануванням.

Зараз молода сім’я живе з батьками у Києві. Давня мрія про власне житло здійснилася завдяки державній програмі доступного кредитування єОселя. За трикімнатну квартиру вони внесли перший внесок у розмірі 20% від загальної вартості. Це близько 16-ти тисяч доларів. А далі протягом 20-ти років виплачуватимуть кредит всього під 7 відсотків.

Руслан Павловський, учасник програми «єОселя»:

«Орієнтовно десь виходить 18-20 тисяч щомісячно. Попередньо з банком я вже все проговорив, у мене є усне погодження по кредитуванню. Зараз квартира переоформляється  і будемо готуватися до укладання угоди».

Аби ще більше людей, які  не мають власного житла та коштів на його придбання, дізналися про програму єОселя, товариство «Відважних» та інвестиційна група «Молодість» організували в Ірпені зустріч із юристами та представниками банків.

Володимир Карплюк, СЕО товариства «Відважних»:

«Ми дуже хочемо, щоб жителі нашої територіальної громади, ті люди, які переїхали до нашої територіальної громади, отримали максимально більшу інформацію про всі інструменти і можливості кредитування чи будь-яких інших способів отримання ресурсу для того, щоб придбати собі житло».

До осені цього року скористатися програмою та отримати іпотеку під пільгових 3% могли тільки «бюджетники»: військовослужбовці, медики, педагогічні працівники та науковці. Зараз же таку можливість мають і ті, у кого немає свого житла, або воно надто мале для родини. Щоправда у цьому випадку кредит надають вже під 7%.

Вікторія Макуха, головна юристка ТОВ «Відважних»:

«На момент укладання кредитного договору такі громадяни України звичайно повинні бути повнолітніми , досягнути 18 років …. вони повинні бути платоспроможними».

Платоспроможність людини, що претендує на іпотеку, визначають у банку. Все залежить від ставки кредиту, а також площі і вартості потрібної квартири.

Євген Сіваш, керівник відділення Приватбанку у м. Вишневе:

«Якщо людина претендує на двокімнатну квартиру …. від 35-ти тисяч гривень, таким чином мінімальний платіж в 15 тисяч гривень людина зможе обслуговувати».

Що ж до гарантій та незмінності відсоткової ставки в майбутньому, то у банку переконують, що зміна умов договору можлива лише в одному випадку.

Михайло Кисилюк , представник АБ «Укргазбанк»:

«Є тільки можливість зміни … в договорі не прописано».

На сьогодні в межах програми «єОселя» оформлено вже близько 5 тисяч кредитів на житло. Найбільше такою можливістю скористалися військовослужбовці.

Дізнатися всі деталі програми та умови кредитування можна у застосунку Дія, у банках, які працюють з єОселею чи у відділах продажу житла.

А тим часом родина Павловських уже думає над початком ремонту та дизайном своєї квартири.

Руслан Павловський, учасник програми «єОселя»:

«Насправді образливо, що ця програма ще досить така не популярна, але переваг у неї маса. Я думаю, що ми в подальшому будемо, як мінімум, рекомендувати, бо сама програма того варта, тому що можна із мінімальним першим внеском стати власником квартири».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.