Влада Гостомеля всупереч генплану хоче прокласти дорогу через приватні садиби, – ЗМІ

photoeditorsdk-export-2021-04-26T170617.274

Жителі вул. Свято-Покровської в Гостомелі закликали місцеву владу відмовитися від незаконного наміру примусити їх продати нібито для «суспільних потреб» частини їхніх земельних ділянок, а у двох випадках – приватні житлові будинки з господарськими спорудами. Про це йдеться в колективному зверненні мешканців вулиці до селищного голови Юрія Прилипка та депутатів місцевої ради, повідомляє Інформаційне агентство ITV. При цьому, як зазначається у повідомленні, рішення селищної ради від 8 квітня ц. р. про викуп ділянок було сфальсифіковане.

Гостомельчани, які отримали підписані Прилипком листи з вимогою продати нерухомість, наголошують, що деякі з них ризикують таким чином позбутися житла, інші – втратити подвір’я чи щойно облаштований паркан або гараж, а під самими їхніми вікнами можуть прокласти автотрасу. До того ж власників садиб попередили, що в незгідних майно відберуть через суд.

«Суспільні потреби», на які посилається Прилипко – це нібито необхідність будівництва «малої окружної дороги». Проте в рішенні селищної ради, за яке депутати проголосували 8 квітня, насправді йшлося про будівництво окружної зовсім в іншому місці – там, де це передбачено генеральним планом селища. Про це, зокрема, повідомили депутати Юрій Марчук, Ольга Смолянчук і Олег Мамчур. Однак ця дорога мала проходити через ділянки Юрія Прилипка. Водночас будівництво автошляху на ділянках жителів вул. Свято-Покровської забезпечило б транспортні потреби нового житлового комплексу, який планують зводити в заплаві.

Як зазначають у своєму зверненні мешканці вулиці, таким чином місцева влада порушує Закон України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», на який сама й посилається. Згідно з цим законом, «рішення про викуп земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, для суспільних потреб… органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування приймають на підставі генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації».

Крім того, зауважується у зверненні, селищна влада всупереч тому ж закону не передбачає можливості повного викупу ділянок із усіма будівлями в тих випадках, якщо їхні власники вирішать, що «жити у таких будинках стане неможливим». Відповідно до законодавчого акта, «у разі, якщо відчужується частина земельної ділянки, можливість раціонального використання решти її площі за цільовим призначенням визначається власником, а за вимогою власника відчуженню підлягає вся земельна ділянка».

З огляду на незаконність рішення про примусовий викуп земельних ділянок мешканці вул. Свято-Покровської закликали Юрія Прилипка й депутатів селищної ради скасувати його на найближчій сесії, яка має відбутися завтра.  

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.