Відтепер в Україні діють лише банківські рахунки міжнародного стандарту IBAN

З 13 січня усі банківські рахунки в Україні перевели на  міжнародний стандарт IBAN. Відтак кількість реквізитів для оформлення розрахункових документів скоротиться. Про це повідомили на сайті Ірпінської міської ради.

Відкриття рахунків за новим стандартом розпочалося ще з 5 серпня 2019 року. Саме тоді усі банки почали відкривати клієнтам нові рахунки за новим стандартом, а діючі рахунки змінювати відповідно до вимог цього стандарту.  

Державна податкова служба України перейшла на міжнародні стандарти IBAN з 1 жовтня 2019 року. Такий перехід відбувся без збою в наповненні державного та місцевих бюджетів.

Номер банківського рахунку за стандартом IBAN буде містити 29 символів: код України UA (2 букви), контрольний розряд (2 цифри), код банку (6 цифр), рахунок – довжина номера рахунку не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 – від 5 до 14 символів, з 1 листопада 2019 – від 5 до 19 символів).

Таким чином, за номером рахунку можна буде визначити банк, в якому цей рахунок відкрито.

Дізнатися про  реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів до бюджету в розрізі адміністративно-територіальних одиниць України платники податків можуть на вебпорталі ДПС у розділі “Бюджетні рахунки” за посиланням https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

Крім того, реквізити рахунків можна дізнатися у контролюючого органу ДПС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності.

Нагадаємо, Національний банк зобов’язав українські банки з 5 серпня відкривати нові рахунки клієнтам із застосуванням міжнародного номера банківського рахунку IBAN. Спочатку Нацбанк планував запровадити обов’язкове застосування IBAN для клієнтів усіх банків України при здійсненні переказів грошових коштів з 1 листопада 2019 року, однак на початку жовтня продовжив термін прийому банками документів на переказ коштів з реквізитами за колишніми стандартами – «код банку» та «рахунок» – до 12 січня 2020 року.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook,  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.