В Ірпені змагаються титуловані орієнтувальники із порушеннями слуху (відео)

Чемпіонат України зі спортивного орієнтування знову в Ірпені. Проте цього разу змагаються спортсмени із порушеннями слуху. І це вперше в історії міста. Майже 40 титулованих орієнтувальників з’їхалися сюди із різних регіонів України та з-за кордону.

Василь Березовський, суддя міжнародної категорії, старший тренер Ірпінської ДЮСШ:

«У нас тут дуже представницька делегація. Тут у нас є і чемпіони Дефлімпійських ігор, і чемпіони Європи, і чемпіони світу, багаторазові чемпіони України. Тут такі люди, що якщо вони одягнуть на себе всі свої медалі, то, мабуть, вони ось так схиляться донизу і не зможуть піднятися, ну дуже титуловані!»

За умовами змагань спортсмени мають якомога швидше здолати дистанцію у понад три кілометри та знайти якнайбільше контрольних пунктів. І якщо орієнтувальникам, які чують, у цьому допомагають і звуки довкола, то спортсмени із порушеннями слуху можуть розраховувати тільки на свій зір та кмітливість.

Олег Лаврик , перший віце-президент Спортивної федерації глухих України, багаторазовий чемпіон Дефлімпійських ігор, тренер:

«Особливість в тому, що коли спортсмен глухий, вся увага на зір. Він не чує. Біжать багато людей — десь тріснула гілка, щось стукнуло. Спортсмен, який чує, одразу реагує. А глухий – не чує, він наче сам по собі. Він користується тільки своїм розумом, і це дуже допомагає в житті в різних ситуаціях».

Уже понад 10 років українські орієнтувальники з вадами слуху є одними із найсильніших у світі. Яна Мельник неодноразово стояла на п’єдесталі Дефлімпійських ігор. Цього разу в Ірпені посіла друге місце. Нещодавно спортсменка стала мамою, тож радіє такому результату.

Яна Мельник, заслужений майстер спорту України, багаторазова чемпіонка та призерка Дефлімпійських ігор:

«Три місяці тому я тільки повернулася до тренувань, тому це вплинуло на результат. Буду тренуватися ще, тоді покажу кращий результат! Але я задоволена цим результатом, тому що народити дитину і потім швидко відновитися – це дуже складно».

Перше ж місце серед жінок посіла 21-річна перспективна спортсменка Анна Ванасаун. 

Анна Ванасаун, майстер спорту України:

«Тренування! Я дуже багато наполегливо тренуюсь, тому показую такі результати».

Досвідчений і титулований спортсмен Олександр Санькін погоджується, що орієнтування вимагає багато тренувань. Однак, на його думку, це один із найкращих видів спорту.  

Олександр Санькін, заслужений майстер спорту України, чемпіон та призер Дефлімпійських ігор:

«Орієнтування – унікальний вид спорту. Орієнтувальники — це наче шахісти і легкоатлети водночас. Тут і голова працює, і м’язи працюють».

До речі, Ірпінська ДЮСШ є однією з провідних шкіл зі спортивного орієнтування в Україні. Зараз там не займаються спортсмени із порушеннями слуху, однак можливість навчати їх є, тому запрошуються всі охочі.

Василь Березовський, суддя міжнародної категорії, старший тренер Ірпінської ДЮСШ:

«Це було б дуже добре, якщо б ми могли допомогти таким дітям стати більш активними і займатися спортом».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.