В Ірпені відкрили відновлений дитсадок «Рута» (відео)

Повітряна тривога. Укриття. І гучні слова вдячності. Так розпочалося відкриття дитячого садочка «Рута» у День Незалежності в Ірпені.

Цей садочок був зруйнований російською армією у березні минулого року. Але у листопаді Литва взяла під свій патронат повну відбудову дошкільного закладу. Перемовини, формування плану, підписання документів, капітальна реконструкція – всі ці етапи пройшов дитсадок, перш ніж стати таким.

На довгоочікуване відкриття «Рути» завітало багато гостей. Символічну стрічку розв’язали Президент Литви Гітанас Науседа, Посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас, голова КОВА Руслан Кравченко і мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Гітанас Науседа, Президент Литовської Республіки:

«Мені дуже приємно бачити такий чудовий садочок. Я можу лише уявити, настільки щасливими діти будуть тут. Я вірю, що діти, дивлячись на прапор Литви, будуть думати про країну, у якій живе багато людей, які дуже люблять Україну. Разом до перемоги!».

Руслан Кравченко, голова КОВА:

«Для нас наші діти – це майбутнє нашої української нації. І в цей день хочу побажати, щоб ми разом з нашими країнами продовжували цей шлях партнерства й дружби для того, щоб наші нації жили в мирі і ніколи не бачили війни».

Раніше цей садочок називався «Радість». Його перейменували на знак вдячності литовському народові. Рута – неофіційний символ Литви. Вже із 1 вересня тут будуть навчатися понад 300 малюків. До війни навчалося значно менше. Тому що садочок був двоповерховим. Тепер його не просто відбудували, а добудували третій поверх, із зручностями, яких тут раніше не було. Це – ліфт, вантажопідіймач та головне – надійне і велике укриття. Його облаштували за усіма вимогами до таких об’єктів.

Ксенія Катрич, директорка дитячого садочка «Рута»:

«По всій будівлі облаштована система оповіщення, евакуаційні виходи. Це –  підвальне приміщення, укриття добре обладнане рекуператорами. Так що навіть при великій кількості людей буд нам вільно дихати, кисню буде достатньо».

А ще у садочку: сучасна кухня, просторі ігрові та спальні кімнати, вбиральні й душові. Довкола ж садочка – яскраві спортивні та ігрові майданчики. Таким обновкам радіють і майбутні вихованці, і їхні батьки.

Аліна Прокопчук, мешканка Ірпеня:

«Ігрова абсолютно змінена, покриття, все у сучасних стандартах. Дуже гарно, дуже подобається».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Ми сьогодні показуємо і доводимо, що ми все відбудуємо. Бо ми не одні з цією бідою, з нами весь цивілізований світ. І сьогодні це – яскравий приклад. Уряд Литви взяв повністю, на сто відсотків, на відбудову цей садочок. Приблизний кошторис – 4500 мільйонів євро. Садочок повністю відповідає всім європейським критеріям».

Анастасія Топчій, мешканка Ірпеня:

«Те, що ми бачимо зараз – це краса. Ми вдячні партнерам, які допомогли нашому меру втілити у життя цей проєкт. Впевнена, що нашим дітям буде тут гарно».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.