В Ірпені відкрили найбільший у світі мурал картини Шевченка «Катерина» (відео)

В Ірпені чергове поповнення – творче. У самісінькому серці міста народився мурал за картиною Тараса Шевченка «Катерина».

Мурал урочисто відкрили у День Незалежності. Відсьогодні, це – найбільша копія Шевченківської картини у світі. Побачити стінопис зібралося чимало гостей та мешканців міста.

Валентина, мешканка Ірпеня:

«Я кожен день їздила на роботу на велосипеді і дивилася. Я дуже захопилася цим. Зараз стою, і воно аж тягне до нього».

Протягом 20 днів над муралом працював художній колектив на чолі із художницею Катериною Ведмідь.

Це вже їх третє творіння в Ірпені. Раніше вони намалювали найбільший в Україні літературний мурал на цегляному паркані біля Ірпінської податкової інспекції та створили стінопис із портретом Роберти Мецоли на міській бібліотеці.

Однак, саме цей, малювати було найскладніше – зізнається художниця.

Катерина Ведмідь, художниця:

«Було дуже важко працювати через те, що ми не бачили частину картини через рештування. Ми дуже пишаємося собою, що нам вдалося зробити її такою класною, без промахів і помилок за 20 днів».

Ініціатором та спонсором створення муралу виступило Товариство «Відважних».

Володимир Карплюк, СЕО Товариства «Відважних». Голова Інвестиційної ради Ірпеня:

«Ми дуже хочемо, щоб всі творчі люди, кожна творча людина, яка щодня прокидається і думає, як їй творити для України, заради України, щоб вона починала свій день з того, що треба їхати для цього в Ірпінь. З Днем Незалежності!».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Я сьогодні хочу подякувати і художникам, які малювали цей мурал, і хочу подякувати меценатам, Товариству «Відважних», які допомогли, які профінансували цей мурал. Друзі, я дуже вам дякую. Разом до перемоги! І Слава Україні!».

Легендарну «Катерину» Тарас Шевченко намалював понад 180 років. Але сенс, закладений у неї, не втрачає своєї актуальності.

Дарина Славик та Василь Жованик:

«Кохайтеся ж чорнобриві, та не з москалями. Бо москалі чужі люде, роблять лихо з вами. Москаль любить жартуючи, жартуючи кине. Поїде в свою московщину, а дівчина гине».

Під час відкриття муралу лунало чимало рядків великого пророка. 95-річна народна артистка України Галина Яблонська прочитала вірш Тараса Шевченка «Мені однаково чи буду».

Галина Яблонська, народна артистка України, засновниця міжнародного проєкту «Шевченко єднає народи»:

«Та не однаково мені, як Україну злії люди присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять… Ох, не однаково мені».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.