В Ірпені відбувся День культури Азербайджану (відео)

Квіти до пам’ятника Заріфи Алієвої від Надзвичайного і Повноважного посла  Азербайджану Сеймура Мардалієва, азербайджанської діаспори та Ірпінської громади. У День народження видатної доньки цього  великого і мужнього народу в Ірпені організували День азербайджанської культури.

Юлія Устич, заступниця Ірпінського міського голови:

«Ми настільки відчули підтримку від азербайджанського народу, що сьогодні у цей прекрасний і знаковий день для азербайджанського народу, ми дякуємо за ту підтримку, за ту допомогу, яку вони надають нам впродовж двох років».

Дружба Ірпеня з Азербайджаном розпочалася ще у 2002 році. Саме Азербайджанці створили тоді один із перших і найзатишніших парків Ірпеня –  ось цей парк Дружби імені легендарної лікарки, матері президента Азербайджану Заріфи Алієвої. Зараз парк є улюбленим місце відпочинку для багатьох ірпінців і гостей міста. Сьогодні тут дарують свою творчість Азербайджану місцеві художники. Гості  зустріли серед них і свого земляка, учасника художнього пленеру Намальований Ірпінь — Хазрата

Сеймур Мардалієв, Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану:

«Горжусь бачити нашого художника тут. Дивовижні картини пише він.  Велике спасибі за картину, яка буде знаходитися у школі, і стане ще одним прекрасним символом дружби України з Азербайджаном і вашого прекрасного міста».

Азербайджан один із перший прийшов на допомогу українцям, коли розпочалася повномасштабна війна росії з Україною. І сьогоднішнє свято ірпінці називають Днем вдячності азербайджанському народу.

Катерина, мешканка Ірпеня:

«Все, що ми переживаємо, вони переживають. Ми їх підтримуємо. Вони нас підтримують. Це дуже добре».

Ірина Коляденко, багаторазова чемпіонка Європи, призерка Олімпійських ігор:

«Азербайджан приймає досить добре наших спортсменів, наприклад. Ну і взагалі, мені подобається Азербайджан. Досить гарна дружба у нас з ними».

Азербайджан не припиняє допомагати Ірпеню. Саме за підтримки Азербайджанській компанії «SOCAR ENERGY UKRAINE»  утеплюють ірпінську поліклініку. А в ліцеї «Лінгвіст» імені Заріфи Алієвої діти мають змогу навчатися теж завдяки цій компанії. «»SOCAR» повністю відремонтував заклад, пошкоджений внаслідок бойових дій.

Серафіма, вихованка ліцею імені Заріфи Алієвої «Лінгвіст»:

«Я дуже вдячна за відбудований ліцей, у якому я вчуся нашим азербайджанам. Я дуже рада, що вони у нас є і ми у них – також».

Ельчин Мамедов, генеральний директор «Socar energy Ukraine»:

«Радіє душа. Радіє серце. Гарне місто. Гарні справи. Вітаємо вас усіх».

На святі вдячності можна було насолодитися запальними танцями азербайджанського народу, почути їхні мелодійні пісні. Спеціальний подарунок для гостей зробив український дует «Анна- Марія». Дівчата заспівали пісню азербайджанською мовою.

Дует «Анна-Марія»:

«Вона називається Сарігалін. Що в перекладі означає – золота наречена. Це дуже знакова пісня. Вона дійсно є легендарною. Якщо ви спитаєте будь-кого з азербайджанців, усі її знають. Напевно як у нас є пісня «Червона рута» чи є пісня «Черемшина».

На заході не обійшлося також без національних солодощів цієї країни. Скуштувати найрізноманітніші види апетиної пахлави змогли всі охочі.  А вихованці ірпінського центру позашкільної освіти подарували  гостям екоторбинки, які власноруч розмалювали в азербайджанському стилі.

Сеймур Мардалієв, Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану:

 «Велика вдячність від імені посольства і особисто від мене і мерії,  і кожному ірпінцю за прекрасну організацію Дня Азербайджана в Ірпені. Ми дуже сподіваємося цю практику продовжувати і коли, дасть бог, настане мир в Україні, зробимо ще в більших масштабах».

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«У такий складний час, коли ми відбудовуємо наше місто, ми дуже цінуємо дружбу за якою стоїть потужна фінансова підтримка багатьох країн, серед них Азербайджан. Тому, коли ми готуємо такі заходи, ми вкладаємо велику енергетику, любов і дійсно велику пошану до людей і до країн, за те, що вони допомагають нам».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.