В Ірпені ожила історія флейти Бенні Гудмена

В Ірпінській дитячій школі мистецтв ім. Михайла Вериківського на Київщині пройшов музичний вечір “Легенда про “золоту” флейту”, присвячений видатному музиканту з Ірпеня Григорію Федькіну. Знаменитий американський джазмен-кларнетист Бенні Гудмен, який у 1962 році приїхав до Києва, був вражений талантом Федькіна й подарував йому “золоту” флейту.

“На цій флейті, як на скрипці Страдіварі, грали лише визнані, обрані виконавці. Вона взяла перше місце на міжнародній виставці “Експо-68” – перемогла “Ямаху”, німців, французів. І саме з неї почав виробництво флейт Київський музичний завод”, – розповів під час вечора син Григорія Федькіна Олександр.

“У цієї флейти було три чехли (кофри) – відкриваєте один, потім другий, далі третій. Серед музикантів говорили, що вона була, наче душа Кащея”, – згадує В’ячеслав Бусел, який особисто знав володаря “золотої” флейти.  

Унікальний інструмент у Федькіна хотіли відібрати – на подарунок американця претендувало і керівництво оркестру, і влада. Допоміг лише особистий лист Бенні Гудмена. Проте згодом музикантові довелося продати флейту, а на виручені кошти він збудував будиночок в Ірпені. Тут Григорій Федькін прожив останні роки життя, ремонтуючи музичні інструменти.

“Він був унікальним майстром тонких духових інструментів: флейт, гобоїв, фаготів”, – зазначив В’ячеслав Бусел.  

Під час вечора продемонстрували фрагмент фільму канадського режисера Ольги Антімоні “Троянський джаз”, де розповідається історія про легендарну флейту.

“Очевидно, моя місія – підняти питання про встановлення пам’ятної таблички нашому дідусеві. Прошу про це нашу міську владу. Вже зрозуміло, що це велика історія, і всім вона близька й цікава”, – сказала онука Григорія Федькіна Катерина Кричевська.

Детальніше в сюжеті:

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook,  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.