В Ірпені, Бучі та Бородянці побудують перші в Україні «розумні» електромережі

У Київській області будуть проводити реконструкцію електромереж — замість старих побудують нові «розумні» електромережі Smart Grid. Перший етап проєкту – реконструкція енерговузла Ірпінь-Буча-Бородянка. Про це компанія ДТЕК заявила під час конференції з відновлення України в Лондоні «Ukraine Recovery Conference».

«Нову концепцію «розумних» мереж плануємо протестувати протягом трирічного пілотного етапу в енерговузлі Ірпінь-Буча-Бородянка, який зазнав найбільших руйнувань під час окупації навесні 2022 року. Інвестиції в проєкт складуть €145 млн», — зазначають у ДТЕК.

Як кажуть у компанії, це буде тільки початок, загальна реконструкція триватиме 10 років. За цей час буде прокладено 20 тисяч км нових повітряних та підземних кабелів, проведуть реконструкцію на 250 підстанціях та шести тисяч трансформаторів, а також буде становлено майже мільйон розумних лічильників.

«Ця інвестиція забезпечить Київський регіон інфраструктурою Smart Grid світового рівня, яка допоможе країні здійснити енергетичний перехід: інтегрувати відновлювану генерацію та підготувати Україну до того, щоб стати потужним центром чистої енергетики Європейського Союзу», — наголосив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Нагадаємо, 20 червня на Київщині уламками збитих російських дронів було пошкоджено електромережі. Через це без світла залишились майже пів тисячі абонентів.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.