Україні рекомендовано підвищити ставки акцизів на алкогольні напої та цигарки

МВФ рекомендує Україні підвищити ставки акцизного збору: на пиво — до 2,48 грн і 3,10 грн за літр, на вино — до 0,05 грн і 0,1 грн за літр, на міцні алкогольні напої — до 105 грн і 123 грн за літр протягом найближчих двох років. Про це йдеться у звіті з технічної допомоги «Зменшення внесків до фондів соціального забезпечення та вдосконалення системи оподаткування корпорацій і малих підприємств».

Ставку акцизу на цигарки у МВФ пропонують у найближчі два роки підвищити з 227,3 грн за 1000 штук до 273 грн і 295,5 грн за 1000 штук.

Гривня знецінилася на 100 % за період з березня 2014 року, коли у податковий кодекс було внесено зміни про підвищення ставок акцизного податку. Рівень інфляції, порівняно з аналогічним періодом минулого року, становить 60 %, в результаті  чого частина акцизних зборів у роздрібних цінах знижується. Таким чином, ставки акцизного податку на тютюнові вироби та алкогольні напої стали чи не найнижчими в порівнянні з країнами інших країн регіону, особливо з членами Євросоюзу.

У МВФ висловили надію, що зокрема підвищення ставок акцизу на алкоголь призведе до зниження рівня споживання спиртних напоїв в Україні. Зараз у фонді його вважають «дуже високим». «Давно спостерігається зв’язок між рівнем оподаткування та надмірним пияцтвом. Підвищення цін на алкоголь знижує надмірне споживання », — наголошується у тексті звіту.

Водночас у МВФ визнають, що в Україні «найвищий у світі рівень споживання незареєстрованого алкоголю». Більше половини сукупного обсягу споживання припадає на споживання самогону або незаконно виготовлених алкогольних напоїв. Відповідний показник у Білорусії, однієї з країн з аналогічною моделлю, споживання алкоголю —22 %, а в США — 6 %, — говориться у тексті.

Міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що МВФ в разі зміни уряду зробить паузу в програмі кредитування України.

Джерело: 112.ua

Bookmark the permalink.

Comments are closed.