Український Ірпінь порівняли з литовським Вільнюсом

Користувачі соцмережі знайши багато спільного між Ірпенем і Вільнюсом – це доглянуті парки, просторі площі, незвичайні інсталяції та сучасні спортивні майданчики. Архітектурно Вільнюс схожий і на Львів, і на Чернівці, але у мережі столицю Литви порівняли з Ірпенем, який будучи набагато меншим має схожу інфраструктуру та часто вдається до незвичайних рішень.

Центральна вулиця вимощена бруківкою

У 2002-2003 роках була проведена капітальна реконструкція проспекту Гедиміна, який вимощений бруківкою і були  встановлені нові ліхтарні стовпи. Замість старих дерев висаджено 113 дванадцятирічних лип.

 Проспект Гедиміна

В Ірпені реконструкцію ценральної вулиці міста – Соборної проводили у 2018 році. Під час капітальної реконструкції ділянки від вулиці Тищенка до вулиці Грибоєдова були замінені усі комунікації – каналізація, водопровід, побудована зливова каналізація, якої в цьому місці ніколи не було, облаштовано резервні колодязі, куди у перспективі будуть перенесені електрокомунікації. Крім того, вздовж вулиці облаштували нові широкі тротуари та зручні паркомісця для автомобілів, були встановлені ліхтарі. Дорога була вимощена бруківкою і зовні дуже нагадує проспект Гедиміна у Вільнюсі.

Вулиця Соборна

Площа в Ірпені та площа у Вільнюсі

На перехресті двох стародавніх вулиць міста Вілюнюса, Пілес та проспекта Гедиміна, розміщено одну з головних площ столиці Литви – Кафедральну площу. Кафедральна площа є головним місцем міського публічного життя. Тут проходять ярмарки і народні гуляння, військові паради, концерти, зустрічі Нового року, релігійні церемонії, суспільно-політичні заходи. Але головне, що відчуваєш на цій площі – простір, великий простір.

Кафедральна площа

Центральна площа та вулиця Шевченка у Ірпені були відкриті у вересні 2016 року після повної реконструкції. Ініціатором оновлення став тодішній міський голова Ірпеня Володимир Карплюк. До реконструкції вулиця Шевченка була звичайною вулицею, де їздили автомобілі, а центральна площа була класичним прикладом радянської архітектури. Після реконструкції вулиця стало пішохідною та фактично злилася з площею в одне ціле. Неймовірна простора вона стала обличчям сучасного Ірпеня. Як і Кафедральна площа у Вільнюсі, головна площа Ірпеня є найбільш жвавою локацією міста.

Центральна площа

Поліклініка

Центральна поліклініка Вільнюського району знаходиться на проспекті Свободи. Сам район вважається таким, що “молодіє” за рахунок розселення молодих сімей і налічує 95 тисяч жителів. Правда в тому, що литовці не надто задоволені відношенням персоналу та якістю медобслуговування у цьому медзакладі. У відгуках жаліються на персонал та маленьку парковку, що створює незручності.

Центральна поліклініка Вільнюського району 

В Ірпені поліклініка знаходиться на вулиці Соборній, особливого захоплення у пацієнтів вона також не викликає. Жаліються на ті самі речі, часто на кваліфікацію лікарів та висловлюють надії на медреформу. Щоправда, позитивно оцінюють інтер’єр поліклініки, а оцінка цього медзакладу загалом вища ніж аналогічного литовського.

Ірпінська поліклініка

Стадіон

Стадіон Литовської федерації футболу(ЛФФ) знаходиться недалеко від залізничного і автовокзалу. Ця спортивна арена у Вільнюсі є домашньою для футбольних клубів «Жальгіріс» і «Тракай», а також національної збірної Литви з футболу. Стадіон відкритий 2004 року як відновлений стадіон «Локомотівас», який існував на цьому місці ще за радянських часів і вміщує близько 5000 місць. Литовці вважають цей стадіон дещо замалим для Вільнюса, але відмітили невелику відстань від трибун до поля. Після реконструкції 2011—2012 років стадіон отримав третю категорію УЄФА.

Стадіон Литовської федерації футболу

Ірпінський центральний міський стадіон “Чемпіон” було відкрито у 2016 році. До цього на місці стадіона знаходився грунтовий майданчик та руїни якоїсь будівлі. Стадіон у Ірпені побудований відповідно до стандартів УЄФА. Крім поля для футболу, “Чемпіон” має тенісний корт, універсальний спортивний майданчик, майданчик для воркауту тощо. Побудовано трибуни на 1000 місць, бігову доріжку довжиною 350 м, тренажерний комплекс, облаштовано зручний під’їзд та парковку для автівок.

Ірпінський центральний міський стадіон “Чемпіон”

Новобудови

У 2011 році на околиці міста Вільнюс в житловому районі Юстінішкес розпочалося будівництво житлового будинку Amber House. Будівля, названа на честь одного з символів Литви (amber – бурштин), витримана вона у відповідній помаранчево-коричнево-білій колірній гамі. Всього 128 квартир, кількість поверхів різна, максимально 9. Цей комплекс побудований із керамзитобетоних блоків і є одним із найбільш популярних серед потенційних покупців.

В житловому районі Юстінішкес розпочалося будівництво житлового будинку Amber House

Житловий комплекс позиціонується як економ-класс, квартира в залежності від поверху і планування обійдеться у середньому у 1700 Євро/м2. Майже як у всіх в вільнюських новобудовах, в Amber House квартира здається з оштукатуреними стінами, стяжкою на підлозі, встановленими радіатори і вхідними дверями. Фасад частково оздоблений вентильованим фасадом, який ми звикли бачити на на будівлях торгівельних центрів. Житловий комплекс розмістився на пустирі впритул до радянського гаражного кооперативу, прогнозують, що забудовник із часом поглине і його. Amber House має мінімальну інфраструктуру і обладнаний підземним паркінгом. Місце у паркінгу продається окремо і коштує близько 5950 дол. США, є і наземні місця, вони коштують втричі дешевше.

Amber House у Вільнюсі має мінімальну інфраструктуру

Житловий комплекс Фортуна-2 в Ірпені також знаходиться на околиці міста, будівлі цього комплексу здають в експлуатацію починаючи з 2015 року. Фортуна-2 позиціонується як житло класу комфорт і має закриту територію, поверховість різна – 5, 10 поверхів. Кладка стін виконана керамічною цеглою, для утеплення фасаду були застосовані плити пінополістиролу і пінопласту, які облицьовані декоративною штукатуркою. Перші будинки цього комплексу виконані у схожій до Amber House кольоровій гамі.

Житловий комплекс Фортуна-2

Бернардинський сад у Вільнюсі та парк “Незнайка” у Ірпені

Площа території парку “Бернардинський сад” у Вільнюсі не перевищує 9 Га. Монахи-бернардинці заклали Бернардинський сад ще 1469 року. Парк, розташований в самому центрі міста, в районі замку Гедиміна і Кафедрального собору, був вчергове реконструйований у 2013 році.

У парку розташована ботанічна експозиція, на території відпочинку парку є два фонтани. Головний фонтан, який знаходиться в центрі Бернардинського саду, працює весь день у вихідні у теплий період року. У робочі дні фонтан працює лише з 21:00. до 10:00. як чудове світло та музичне шоу. Також є скеля, карусель, ігровий майданчик для дітей, гігантська шахівниця, шашки та шахові столи. У теплий період року можна насолодитися різними експозиціями скульптур.

Бернардинський сад

Парк “Незнайка” був створений у невеликому лісі, який росте навколо школи у Ірпені, його площа близько 6 Га. Названий на честь казкового героя відомого у всьому світі, автор якого, Микола Носов, проживав у Ірпені. Парк має декілька великих дитячих зон, спортивну зону та зону для вигулу тварин.

Парк “Незнайка” 

Ландшафтна особливість парку “Незнайка” приваблює взимку тисячі бажаючиж покататись на санчатах, ще однією особливістю парку є амфітеатр та сцена на якій регулярно проводяться різні заходи. У центрі парку, як і у Бернардинському саду Вільнюса, розташований фонтан у невеликому водоймі.

У центрі парку, як і у Бернардинському саду Вільнюса, розташований фонтан у невеликому водоймі

Музикальна скульптура

У Вільнюсі, на проспекті Гедиміна, навпроти Академії музики і театру Литви, у жовтні 2011 року було відкрито незвичайний пам’ятник присвячений Маестро литовської естради, лауреату Національної премії Вітаутасу Кярнагісу. Він представляє собою бронзову лавку із притуленою до неї гітарою.

Бронзова лавка із притуленою до неї гітарою у Вільнюсі

В рамках реконструкції вулиці Шевченка в Ірпені у 2016 році, біля місцевої музикальної школи встановлено скульптуру музиканта. 

В Ірпені біля місцевої музикальної школи встановлено скульптуру музиканта

Набережні у Вільнюсі та Ірпені з незвичайними інсталяціями

Набережна ріки Нярис у Вільнюсі представляє собою зелену зону з бетонною доріжкою для прогулянок. Прогулянки набережною полюбляють не лише туристи, а й місцеві жителі називаючи її синергією старого і нового міста.

Набережна ріки Нярис у Вільнюсі

На набережній у Вільнюсі встановлено декілька незвичайних скульптур, але найдивнішою і загадковою є безперечно “Труба. Робота лауреата Національної премії в галузі культури та мистецтва скульптора Владаса Урбанавічюса в лютому 2019 року відмітила своє десятиріччя. “Арка на набережній” обійшлася в 99,5 тисяч Літів (28,82 тисячі Євро). Матеріали для мистецтва, тобто газові труби, завезені з України. Цінителі все ще ламають голови над питанням: чи є арка художнім твором? Ймовірно, є, якщо автор скульптури в 2015 році був удостоєний Національної премії в галузі культури і мистецтва? Деякі філософи навіть стверджують, що якщо арка викликає суперечки, змушуючи дискутувати про неї, то це означає, що мета досягнута.

“Арка на набережній” у Вільнюсі

Першу частину Набержної ріки Ірпінь у місті Ірпені створили у 2018 році, вона поєднала вулицю Підгірну та вулицю Стельмаха. В рамках побудови набережної був реконструйований міст через річку, який став відомим селфі об’єктом. Також були вимощені доріжки, над річкою з’явились мостики, дитячий майданчик, а ближче до пляжу встановили барбекю зону.

Міст через річку Ірпінь, який став відомим селфі об’єктом

У 2019 році у Ірпені був закінчений другий етап побудови Набережної, на цей раз між дорогою P-30 та вулицею Підгірною. Загалом довжина всієї Набережної в Ірпені тепер складає більше 3 км, по всій довжині встановлено декоративні ліхтарі та лавки, доріжки вимощені бруківкою.

У 2019 році у Ірпені був закінчений другий етап побудови Набережної

А особливістю набережної, як і у Вільнюсі, є ряд дивовижних скульптур: “Черевик”, “Волан для бадмінтону”, “Риб’ячий скелет”, “Окуляри”, “Лампочка” та ін.

А особливістю набережної, як і у Вільнюсі, є ряд дивовижних скульптур

Отже, майже всі об’єкти у Ірпені, які ми порівнювали із аналогічними у Вільнюсі, з’явились у місті останніми роками, від колись пострадянського міста майже не залишилось сліду. Український Ірпінь, як і Вільнюс тепер може похизуватися сучасними локаціями, які вже стали до вподоби місцевим жителям та гостям міста. Невелике, в порівнянні із столицею Литви, місто стало темою сотні матеріалів у засобах масової інформації, десятки тисяч людей розмістили фото Ірпеня в соцмережах.

Джерело: http://www.mistoinform.com.ua

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.