У Свято-Троїцькому храмі в Ірпені провели першу україномовну літургію (відео)

Пані Надія разом зі своїм сином Святославом переїхали до Ірпеня з Чернівецької області. Сьогодні вони разом прийшли на першу україномовну літургію у Свято-Троїцький храм.

Надія, мешканка Ірпеня:

«Я не ходила раніше принципово, тому що церква була Московського патріархату. Я не сприймаю, якщо це Московський патріархат, значить гроші ідуть туди. Як тільки дізналася, що буде літургія наша, за нас, за Україну постаралися прийти. Сподіваюсь, що син витримає хоч трошки».

Разом із Святославом та Надією на першу україномовну літургію сюди прийшли й інші містяни.

Ліна Українець, мешканка Ірпеня:

«Прийшла та церква, яка має бути. Тобто ми прийшли до своєї церкви, до української церкви, і мені тут дихається легше. Ми помолимось і все стане, як треба, і ми переможемо!»

Свято-Троїцький храм перейшов до Православної церкви України трохи більше місяця тому. Новим настоятелем обрали протоієрея Ярослава Ящука. Він і проводив першу літургію.

Протоієрей Ярослав Ящук, настоятель Свято-Троїцького храму:

«Перша служба у нас історична на Миколая Чудотворця. Ми її планували раніше зробити, але якось всевишній розпорядився таким чином. На Миколая Чудотворця по новому стилю, за Новоюліанським календарем. У цьому році, і взагалі кожен рік тепер, вона буде співпадати з Днем збройних Сил України. Це приємно, тому що сам Бог велів цій шанованій нашій структурі, якій ми завдячуємо багато чого, що її покровитель буде Святий Миколай».

У День Збройних Сил у храмі молилися за українських захисників. Дехто молився за своїх рідних.

Тетяна, мешканка Ірпеня:

«У нас багато, хто служить в сім’ї. За них прийшли помолитись».

Варто зазначити, що Свято-Троїцький — найстарший храм міста. Його відкрили у 1915 році. Тепер відділ культури міськради намагається зберегти таку ціну пам’ятку.

Євгенія Антонюк, начальниця культури, національностей і релігій ІМР:

«Наразі ми з настоятелем зробили перелік об’єктів, які можуть бути потенційно невід’ємними частинами об’єкта історико-культурної спадщини. Тобто, є цінні розписи, ікони, сама будівля також вважається історичною. Ми будемо співпрацювати, не заважаючи діяльності церкви. І я думаю, що вже у наступному році ми будемо створювати паспорт об’єкту культурної-спадщини і вносити його в реєстр».

Також старовина церква потребує реставрації. Однак, як зазначає Євгенія Антонюк, це — власність парафії, тому бюджетні кошти не можуть використовуватися для цього. Тож міська влада спільно з релігійною громадою буде шукати фінансування на відновлення Свято-Троїцького храму. А присвоєння статусу об’єкта культурної спадщини стане першим кроком на цьому шляху.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.