У рамках програми «ВідновиДІМ» в Ірпені відновлюють ще вісім багатоповерхівок (відео)

У ЖК «Фаворит» на вулиці Мінеральній в Ірпені гамірно та людно. На перший погляд здається, що цього будинку не торкнулася війна. Але ще у вересні 2022-го тут була зовсім інакша картина.

Андрій, мешканець Ірпеня:

«Якщо переглянути фотографії березня, коли вже була деокупація, і зараз, то будинок дуже змінився. Будинок просто, мені здається, став ще кращим, ніж був на початку, коли його здали після будівництва».

У будинку 352 квартири. Наразі у кожну вже повернулися люди. Відновлення будівлі стало можливим завдяки програмі Фонду енергоефективності «ВідновиДІМ». Наразі вона реалізується у шести областях України. А стартувала з міста-героя Ірпеня.

Ліза Кестнер, голова регіонального представництва IFC в Україні та Молдові:

«Ми стартували з цією програмою в Ірпені у партнерстві з Європейським союзом. Основна наша мета – допомогти людям повернутися до нормального життя. Почали звідси, бо Ірпінь постраждав найбільше».

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності:

«Ірпінь раніше всіх почав це робити. Зараз ми маємо з Ірпеня 32 заявки на участь. 5 будинків, якщо рахувати цей, вже повністю завершені і 8 знаходяться у процесі виконання будівельних робіт».

Мер Ірпеня Олександр Маркушин зазначив, такий результат не є випадковим. Це величезна заслуга мешканців та голів ОСББ цих будинків.

Ольга Верега, голова правління ОСББ ЖК «Фаворит»:

«Я дуже вдячна нашим мешканцям, котрі допомагають у прибиранні чи з якоюсь іншою допомогою. Щось пофарбувати чи щось інше зробити. В цілому ми як команда. І я дуже вдячна, що нам допомагають коштами, бо це дуже важливо. Без коштів ми нічого не можемо зробити».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Вони дуже потужно попрацювали. Я їм дуже дякую за це. Загалом фонд погодив ще 30 будинків, які відновить в Ірпені. Але я думаю це будуть не останні 30 будинків, бо у нас потреба набагато більша. Найголовніше завдання, щоб люди повернулися в свої домівки, у свої квартири».

А це – ЖК «Джерело» на вулиці Толстого. Із середини березня тут тривають активні відновлювальні роботи. Повернення додому чекають 28 родин.

Ольга Гуманюк, членкиня правління ОСББ ЖК «Джерело»:

«Все в нас вийшло і з 15-го березня ми отримали схвалення і почали роботи. На даний момент у нас уже утеплення фасадів відбувається, у нас відбулася заміна вікон повністю по будинку. Ми очікуємо наступну чергу відновлення балконів. Відновлення комунікацій паралельно йдуть – це вода і каналізація. Ну і ще потім наступна черга – це відновлення електрики».

Нагадаємо, програма «ВідновиДІМ» реалізується у партнерстві з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC та ЄС. Загалом на її реалізацію в Україні виділили 25 мільйонів євро.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.