У Польщі нардепа Червакову позбавили б мандату і відправили під трибунал

12 липня відбувся телеміст Польща-Україна на тему “Розвиток самоврядування як реалізація базових демократичних цінностей країн ЄС”. У дискусії взяли участь Павел Ягасек – мер Кожухова (місто в західній Польщі, належить до Новосольського повіту Любуського воєводства) та Ігор Ксенич – доктор політичних наук Університету ім. Адама Міцкевича. З української сторони – Анастасія Попсуй та Богдан Слюсаренко, депутати Ірпінської міської ради. Організатор телемосту – польське громадське об’єднання “Товариство друзів України”.

В першу чергу, представників країн ЄС здивувала політична ситуація, яка склалася у селищі Коцюбинське на Київщині. Чому політичне протистояння у невеликому селищі України може бути важливим для Європейського Союзу? Справа в тому, що у квітні 2016 року голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський повідомив, що ЄС виділить 97 млн. євро на підтримку місцевого самоврядування в Україні. Ці кошти виділили спільно Європейська Комісія, Німеччина та Польща в рамках децентралізації, яка зараз відбувається в країні. У Європі децентралізація – це інструмент побудови демократичного і сильного суспільства. Тому ЄС робить максимальні кроки для того, щоб наша держава наближалася до стандартів ЄС саме через місцеве самоврядування.

Проте останні дії Верховної Ради України йдуть врозріз з децентралізацією, яка задекларована на найвищих рівнях. Йдеться про незаконну постанову Верховної Ради від 14 квітня “Про припинення повноважень Коцюбинської селищної ради та призначення позачергових виборів”. Проект постанови підготувала і пролобіювала у парламенті народний депутат Ольга Червакова. Вищий адміністративний суд України визнав дану постанову антиконституційною. Це рішення залишив у силі і Верховний Суд України, який переглядав рішення ВАСУ.

червакова1-800x350

Польські експерти засудили дії Верховної Ради, що порушують законодавство України та здійснюють незаконне втручання у діяльність місцевого самоврядування. У Польщі за порушення законів депутатами є відповідальність – Державний Трибунал. Він вирішує справи про відповідальність осіб, які займають визначені законом вищі державні посади, і які порушили Конституцію чи закони. Такими особами можуть бути Президент, Голова Ради Міністрів, міністри, голови комітетів і комісій Ради Міністрів, Голова Найвищої палати контролю, Голова Польського Національного банку.

За порушення рівня Червакової позбавляють виборчого права і мандату. Бо по факту представник потужної політичної сили порушила Європейську Хартію місцевого самоврядування і ввела в оману своїх колег. Було відчутно, що у словах експертів звучить розчарування у діях депутатів, оскільки саме вони прийшли на хвилі Майдану. В умовах децентралізації не допускається незаконне втручання в діяльність органів місцевого самоврядування. Для Європи це не допустимо! Порушення законів призведе не тільки до засудження зі сторони ЄС, але й може потягти фінансові санкції. Україна може залишитися без фінансової підтримки з ЄС.

За результатами телемосту було прийнято рішення підготувати спільну декларацію української та польської сторони із закликом дотримуватися законів, зібрати підписи мерів України та Польщі та направити до Європарламенту.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.