У місті-герої Ірпені відзначили День добровольця (відео)

Віталій Коваленко, заступник начальника відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради:

«Завжди у найважчі часи нашої історії знаходилися відважні, які добровільно брали зброю до рук і ставали на захист своєї Батьківщини».

Поки інші вагалися, вони діяли. Ризикували. Перемагали. Та продовжують боротися за свободу України. Вони – добровольці.

Валентин Дідковський, доброволець Ірпінського ДФТГ:

«Я перший бій прийняв 27 лютого на вулиці Вокзальній. Я з РПГ підбив бензовоза, потім закидав його гранатами. Можливо, я десь на годину-півгодини їх призупинив. Дав змогу нашим ірпінським побратимам підійти до «Жирафа» і добити повністю».

Валентин — один із сотень захисників, які стали на захист Ірпінської громади у лютому 2022 року. Сьогодні, у День українського добровольця, воїнам подякували біля першого в Україні пам’ятного знаку територіальній обороні, що в місті-герої Ірпені.

Катерина Пасюк, депутатка Ірпінської міської ради:

«У перші два дні 25 і 26 лютого у селі Михайлівка-Рубежівка до лав тероборони записалося 250 чоловіків. Частина хлопців долучилися до Білогородської тероборони, частина перейшли до Ірпеня, а частина допомогали нашим мешканцям, партизанили, були в селах, тому що там було багато орків. І про це ми маємо пам’ятати».

Ірпінці подякували героїчним воїнам за захист та вшанували пам’ять тих, хто віддав за свободу України найдорожче.

Людмила Йосипівна, мама добровольців Ігоря та Юрія Кроткіх:

«У мене два сина пішли захищати Ірпінь. Вони захищали до останнього. 21 числа меншого сина вбиває на Караван-Гала, на 10-й лінії. А старшого дуже ранило. Знайшовся диявол, інакше його не назвеш, що хоче поставити Україну на коліна. Нас ніхто не поставить. Навіть я готова захищати, якщо треба буде».

Захисникам України вручили медалі та подяки. Та, на жаль, за деяких з них відзнаки отримували їхні рідні.

Савелій Кроткіх, брат і син двох загиблих героїв-добровольців:

«Це нагорода мого брата, який обороняв Ірпінь. Він казав: «як мені дивитися іншим хлопцям в очі, якщо я не піду».

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:

«Завдяки нашим добровольцям Ірпінь вистояв, столиця вистояла і Україна вистоїть і переможе. Не примусовому призову, а завдяки людям, які щиро вірять в Україну, в її перемогу і своїм серцем та душею вболівають за це як з 24 лютого, роблять це зараз і робитимуть в подальшому».

А цивільні, в свою чергу, продовжують робити все можливе, щоб захисники відчували, що мають надійний тил. Ось ця новенька польова кухня вже дуже скоро стане в нагоді воїнам 3-ї штурмової бригади. А сьогодні на ній приготували стародавню українську страву – огирківку. За рецептом невістки Івана Франка Ольги Франко. Огирківкою частували всіх охочих.

Костянтин Грубич, телеведучий, автор програми «Знаю. Споживаю»:

«Потрошка птиці, перловка, морква і огірки. Але це не розсольнік. Тут немає засмажки, цибулі, картоплі. Це суто така наша українська зупа – огирківка, запам’ятаймо!».

Польова кухня придбана завдяки підтримці благодійної американської фундації «ODFFU» в межах проєкту «Відлуння руйнації».

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради:

«У компанії наших добровольців, у компанії мам наших загиблих героїв, дуже приємно, що ми можемо збиратися так і проводити час. Ну а страви українські, їх дуже багато за різними рецептами, ми ще приготуємо. І хочеться, щоб такі кухні, яку ми сьогодні передаємо нашим бійцям, скоріше поверталися в мирні міста і слугували для таких зустрічей, як сьогодні».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.