ТОП-7 звичок, які шкодять здоров’ю

Багато людей мають шкідливі звички, які часто стають проблемою. Якщо вони вам не заважають – то живіть собі спокійно. Але є такі звички, які рано чи пізно погіршують якість вашого життя. Знайте, деякі шкідливі звички легко можуть спровокувати передчасне старіння людини та виникнення в неї хронічних захворювань.

Ось найбільш шкідливі залежності.

1. Кавоманія

Кава – улюблений багатьма напій, але часте його вживання можна теж назвати шкідливою звичкою. Вона здатна загострити гіпертонічну хворобу, деякі шлунково-кишкові захворювання. Напій абсолютно неприйнятний при більшості серцево-судинних хвороб і при захворюванні сітківки очей.

Каву не можна пити разом з алкоголем та з тютюновим димом. Це великий удар для серцево-судинної системи. Загалом, як і з будь-якою іншою їжею, кавою не слід зловживати. Все добре в міру.

2. Звичка не захищати шкіру від сонця

Щоденне використання крему з захистом SPF 15 і вище знижує на 40% ризик захворіти на рак шкіри. Також це зменшує ймовірність появи меланоми.

Сонячні промені шкодять нам не тільки у літній період, але й у зимові місяці, навіть коли холодно. Має значення і те, на якій висоті ви перебуваєте. Чим вище над рівнем моря, тим більше ультрафіолетових променів проникатиме. Тому у горах піклуйтесь про шкіру та не забувайте про захисний крем.

3. Неправильний догляд за зубною щіткою

Зубна щітка може бути осередком великої кількості мікробів. Це може статися через неправильний догляд за нею.

Спеціаліст з гігієни Кріс Кеммер вважає, що варто прикривати чимось зубні щітки у ванній. Кожен спуск води в туалеті випускає у повітря сотні бактерій, які осідають і на зубній щітці.

Також не можна ділитись зубною щіткою. А міняти її треба кожні три-чотири місяці.

4. Недосипання

Відсутність сну призводить до проблем зі здоров’ям. Симптомами недосипання можуть бути: темні кола під очима, набряк обличчя, втрата тонусу шкіри. Також можливі коливання кров’яного тиску, прискорене серцебиття, втрата апетиту і проблеми зі шлунком. Людина повністю втрачає адекватну реакцію на те, що відбувається навколо. Послаблюється захисна функція організму, виникає уповільнена реакція на зовнішні фактори, що провокує низьку продуктивність.

5. Відсутність внутрішньої дисципліни

Через відсутність внутрішньої дисципліни люди часто вступають у конфлікти з оточуючими. Люди зазвичай мають високі запити, однак самі часто не можуть їх задовольнити. Якщо ви постійно викликаєте невдоволення у колег на роботі чи членів родини, то навколо вас створюється атмосфера конфлікту та стресу. А стреси ще нікому не пішли на користь. Так, відсутність дисципліни та відповідальності теж можна вважати шкідливою звичкою.

6. Перевантаження

Сучасне суспільство одержиме продуктивністю, саме тому людині властиво брати на себе так багато завдань. Але постійна відповідальність – це токсична звичка, яка може призвести до вигоряння.

Один із способів себе розвантажити – почати ввічливо говорити «ні» запрошенням, на які у вас дійсно немає часу. А ще – вірно розставити свої пріоритети.

7. Залежність від соцмереж

Дослідження доводять, що надмірне використання додатків та соцмереж призводить до тривожності і сприяє появі симптомів депресії. Психіатр Сал Райхбах стверджує, що одержимість соцмережами створює спотворену картину світу і може нашкодити душевному здоров’ю.

Таке прагнення до взаємодії з іншими не корисне, якщо постійно оновлювати стрічку новин у соцмережі.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.