Супрун розповіла, як правильно схуднути

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун дала поради охочим схуднути. 

Передусім, пише вона на своїй сторінці у Facebook, якщо індекс маси тіла понад 25, варто перевірити хвороби, що супроводжують надмірну вагу. Це — діабет 2 типу, предіабет, дисліпідемії (порушення балансу ліпопротеїнів крові), наявність серцево-судинних хвороб, в т.ч. гіпертензії, серцевої недостатності, синдрому полікістозних яєчників, апное, чоловічого гіпогонадизму (браку статевих гормонів), астми, депресії, безпліддя, остеоартриту, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. 

Потрібно здати аналізи, а лікар на основі клінічного висновку має запропонувати схему схуднення: план здорового харчування, фізичної активності, побудови здорового середовища, що сприяє схудненню, та підвищення освіченості щодо здорового способу життя. Але це точно не має бути марафон схуднення.

При цьому, якщо є гормональні чи інші фізіологічні порушення — причини набору ваги, то слід усувати передусім їх.

Новий раціон мають запропонувати дієтолог чи санолог. От що мають передбачати зміни до раціону:

▪️ Зменшити споживання калорій на 500-700. В окремих випадках, під наглядом лікаря, можна зменшити сильніше.

▪️ Обрати ту дієту, що відповідає вподобанням пацієнтам. І низьковуглеводні, і низькожирові дієти співставно ефективні, проте більш гармонійно — скоротити споживання всього потроху, збільшити споживання овочів та білка, і суттєво скоротити кількість солі в їжі.

▪️ Замінити шкідливі страви на здоровіші. Дієта — це ж не лише капуста і куряче філе без спецій. Худнути має бути приємно.

▪️ До речі, порада, що “снідати обов’язково” не знайшла підтвердження на системному рівні. 

Тренер та/чи фізіотерапевт мають підібрати для пацієнта план фізичних навантажень:

▪️ Аеробні навантаження 3-5 разів на тиждень. Їхня інтенсивність має поступово зростати.

▪️ Силові вправи для всіх основних груп м’язів слід робити 2-3 рази на тиждень.

▪️ Допомогти пацієнтові стати більш активним упродовж дня.

▪️ Всі рекомендації слід давати з урахуванням фізичних можливостей конкретної людини. 

▪️ Фізичні навантаження — це не просто “спалювання калорій”. Це нарощення м’язевої маси, а отже, здатності організму в стані спокою витрачати більше енергії. Це підвищення самооцінки пацієнта. Це виділення дофаміну та ендорфінів під час заняття. Це зменшення рівня стресу, бо під час тренування люди думають про тренування, а не рефлексують і панікують (здебільшого).

“Нарешті, потрібна підтримка та вирішення поведінкових проблем, що призводять до набору ваги. В цьому допоможуть когнітивно-поведінковий терапевт, психіатр (в разі депресії чи тривожності), клінічний психолог”, – зазначила Супрун.

Буває так, що зміна способу життя не допомагає, або вага вертається, чи людина вже має наслідки зайвої ваги чи ожиріння. У такому разі потрібне медикаментозне лікування ожиріння. Є декілька ланок: вплив на ферменти, прийом вітамінів та гормонів, вплив на рецептори нейромедіаторів. 

Знадобиться також терапія супутніх станів, як-от діабету 2 типу. Ліки підбираються в межах протоколу, але для конкретного пацієнта і його стану. У деяких випадках потрібна операція зі зменшення шлунку.

Як запобігти набору ваги:

▪️ Пильнуйте своє фізичне та психічне здоров’я. Переїдання, прагнення лише солодкого чи швидкоїжі, небажання їсти овочі, втрата апетиту — тривожні сигнали.

▪️ Їжте просту, переважно рослинну їжу, але не забувайте про всі компоненти здорового раціону. 

▪️Уникайте перекусів та їжі проти ночі.

▪️Підтримувати здорову вагу допомагає здоровий кишківник. Для здоров’я мікробіоти кишківника не конче пити пробіотики — достатньо споживати достатньо розчинних та нерозчинних харчових волокон (клітковини), якомога менше споживати алкоголю, уникати надто жирної та солодкої їжі, пити воду відповідно до почуття спраги. 

▪️Не робіть собі “14 днів без вуглеводів”, але поставте собі на меті призвичаїтися до борошна грубого помелу та висівок, чаю та кави без цукру, десертів на основі фруктів та горіхів, а не солодощів.

▪️Зробіть фізичну активність щоденною практикою. 

▪️Нарощуйте знання про їжу та її приготування. Так ви зможете свідомо робити вибір, зменшувати шкоду, задовільняти свої смаки та не витрачати на здорову їжу купу грошей.

▪️Не втрачайте вагу різко. Це порушує баланс гормонів, які відповідають за апетит та жирові запаси, і після омріяного схуднення цілком може настати жор та набір ваги. 

▪️Достатньо спіть. Більшість людей вважають, що це неможливо. Але варто поглянути на свій розпорядок дня і пошукати, де час марнується. 

▪️Людям, що лікували ожиріння, радять фармакологічну терапію для запобігання набору ваги. 

▪️ Подекуди людям, що пройшли лікування ожиріння, прописують антидепресанти.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.