Студентка подарувала музею книги свого діда

Старше покоління чоловіків Приірпіння пам’ятає ірпінського військового комісара полковника В.Г.Хромченка. Між іншим, після проголошення Незалежності нашої Батьківщини, саме військком Валерій Хромченко приймав присягу на вірність Україні військовозобов’язаних запасу нашого краю.

Полковник Хромченко – автор і співавтор двох  навчальних посібників, виданих у Києві. У 2008 році вийшла друком книга Хромченка “Цивільна оборона”. Тут містяться відомості про дії населення в надзвичайних ситуаціях мирного часу: в умовах стихійних лих, аварій, катастроф, а також пояснюється, що таке зброя масового ураження і заходи по захисту від неї. У 2009 році побачила світ за загальною редакцією Валерія Хромченка книга “Вогнева підготовка”, яку він написав у співавторстві з Михайлом Івануцем і Анатолієм Яфонкіним. Посібник призначений для підготовки командирів механізованих підрозділів на БМП і БТР. Але його можна використовувати і для вивчення допризовної підготовки у загальноосвітніх школах та для самостійного поглиблення своїх знань у цій галузі. Обидва посібники рекомендовані Міністерством освіти і науки України для вищих навчальних закладів.

Тоді, коли було видано ці книги, багатьом здавалося, а для чого вони? Яка може бути війна? На Україну ніхто не збирається нападати. Але ще стародавні римляни застерігали: “Хочеш миру – готуйся до війни”. Професійний військовий Валерій Хромченко це дуже добре розумів. На жаль, наша Батьківщина не готувалася до війни. І ми отримали війну.

Нещодавно онука полковника Валерія Хромченка, студентка Університету Державної фіскальної служби України Тетяна Лаговська подарувала Ірпінському історико-краєзнавчому музею два примірники книг свого діда.

 Анатолій Зборовський,

директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею

Bookmark the permalink.

Comments are closed.