Сьогодні в Україні святкують Великдень

У цьому році Великдень випав на 8 квітня. Це світле свято в пам’ять про диво воскресіння Сина Божого відзначається християнами всього світу протягом багатьох століть. Традиції Великодня передаються з покоління в покоління, багато з них виконуються і в наш час. 

Найголовнішим правилом на Великдень для людей побожних є перебування на Всенощній, яка починається опівночі і закінчується освяченням пасок, яєць та іншої їжі у кошику.

До речі, яйця, які з таким задоволенням щорічно фарбують дорослі і діти в самі різні кольори, канонічно повинні бути лише червоного кольору, оскільки цей відтінок символізує життя і перемогу над смертю.

Починаючи з пасхальної ночі і наступні сорок днів прийнято христосуватися, тобто вітати один одного словами: «Христос воскрес!» – «Во істину воскрес!»

У православній традиції на Великдень освячується артос – квасний хліб особливого освячення. Зараз артос роздають віруючим для зберігання вдома протягом року, його прийнято куштувати натщесерце при хворобах.

У цей день родичі збираються за великим столом. Починався великодній сніданок з яйця. Кожен член сім’ї повинен з’їсти освячене яйце з сіллю. Потім приходить черга паски – знову кожен з’їдає по шматочку. І вже після цього можна насолоджуватись м’ясними і рибними стравами. Дорослі також п’ють червоне вино або домашні настоянки.

Добре на Великдень і прогулятися – зазвичай у Воскресіння Христове влаштовуються великі гуляння.

Обов’язково в цей світлий день треба радіти, не сердитись та не сваритись.

“Правда Ірпеня” щиро вітає всіх зі святом, бажає миру, добра, Божої аски та благословення у кожну родину!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.