Школа прокуратури – практикум в Ірпінському університеті

В той час коли суспільство йде в ногу з часом, Ірпінь встигає підтримувати традиції проведення нових заходів. Цього року Київський обласний осередок Ліги студентів АПУ започаткував І Всеукраїнську школу з прокуратури.

12670532_1742297012673017_2374355492922391568_n
Захід тривав два дні – 26 та 27 березня у форматі інтерактивних лекцій на базі Університету державної фіскальної служби України. Київський обласний осередок радо зустрічав учасників із Чернівецької, Рівненської, Львівської, Миколаївської областей, серед яких були студенти, викладачі, молоді спеціалісти. Присутні мали змогу прослухати серію майстер-класів від співробітників прокуратури – як молодих практикуючих юристів, так і всесвітньовідомих теоретиків. Спікери розкрили важливі аспекти роботи даного державного органу та відкрито спілкувалися з учасниками на різні тематики, давали відповіді на цікаві запитання, ділилися власним досвідом.

12938297_522887847899463_5222233980123120930_n

Урочисто розпочати І Всеукраїнську школу з прокуратури випала нагода її ініціатору та засновнику, заступнику Голови Ліги студентів АПУ – Віктору Бойко. З вітальним словом виступили представники Університету ДФС України – викладачі та полковники податкової міліції. Серед запрошених осіб також були представники Правління Ліги студентів АПУ: Анастасія Глущенко, Влад Глушко, Дар’я Безугла, Андрій Бурбела.

12924602_1742297006006351_4361664956207216068_n

Курс лекцій розпочав Альберт Шаповалов, заступник начальника Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, юрист 1 класу. Лектор розповів про особливості реформи прокуратури, нові перспективи та проблеми на шляху цих перспектив. Також було приділено увагу специфіці роботи органів прокуратури за новим Кримінально-процесуальним кодексом. Окремо було розглянуто зміни та доповнення до законодавства, які здійснювались за останніх чотири роки.
Тематику продовжив прокурор Хмельницької місцевої прокуратури Вадим Годованюк. Він зосередив увагу на недоліках КПК, що суттєво ускладнюють роботу правоохоронної системи. В процесі дискусії Вадим Юрійович розтлумачив такі проблемні питання, як: невизначеність поняття «заява про вчинення злочину» та вимоги до неї; відсутність попередньої перевірки до внесення в ЄРДР та відповідних підрозділів, які б її здійснювали; відсутність законодавчого врегулювання випадків невнесення відомостей до ЄРДР. Присутні із зацікавленням слухали про оскарження судових рішень, дії чи бездіяльність слідчого під час судового розслідування. Спікер щиро та відкрито спілкувався з учасниками під час лекції, даючи відповіді на найбільш провокативні питання.

10421354_1742306169338768_756966012916345461_n
Особливо корисною для студентів стала лекція Олени Сінякевич, – прокурора Києво-Святошинського району Київської області, юриста 1 класу. Пані Олена детально роз’яснила учасникам про вимоги до особи, що бажає зайняти посаду прокурора та проходження конкурсного відбору кандидатами. Суспільний інтерес викликала розповідь про чотирьох рівневий конкурсний відбір, адже не всі присутні були ознайомленні з строками відбору працівників до прокуратур найбільших міст України. Олена Олександрівна надала широку порівняльну характеристику структури органів місцевих прокуратур, схематично зобразивши елементи даної системи. По завершенню своєї лекції пані Олена радо відповіла на всі запитання наших учасників та організаторів.
В другій половині дня курс лекцій продовжив Роман Кимлик – прокурор Фастівського району Київської області. Виступ Романа Володимировича стосувався підтримання державного обвинувачення в суді. Лекція супроводжувалась серією презентацій. По завершенню виступу учасники пройшли тест на логіку, навчившись визначати прямі та непрямі, допустимі та недопустимі докази в кримінальному процесі. Варто зауважити, що позитивні результати тестування виправдали сподівання обох сторін.
Наступним спікером була Аліса Свищ, – представник Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, яка висвітлила специфічну тему: «Система і статус прокуратури в Сполучених Штатах Америки». Під час лекції пані Аліса ділилася досвідом роботи, власними дослідженнями, заснованими на ґрунтовних теоретичних знаннях.
Неабиякий захват присутніх викликала лекція одного з найвідоміших адвокатів у галузі кримінального права та судочинства Ігоря Фоміна. Ігор Юрійович досить цікаво пояснив присутнім суть інституту адвокатури. Особливу увагу було закцентовано на ролі адвоката в системі правосуддя в Україні. Динамічність та легкість розмови була доповнена життєвими порадами, найважливішою з яких стала: «Проблеми починаються в голові». Можна зробити висновок: якщо навести лад в особистих переконаннях, то і навколо буде порядок.
Відкривачем другого дня школи стала Леся Каспрук – керівник практики оподаткування та судової практики адвокатського об’єднання IMG Partners.
Маючи за плечима 15-річний досвід роботи у сфері прокуратури, пані Леся поділилася важливими та корисними порадами з майбутніми правниками. Лекція була проведена у форматі відкритої дискусії. Організатори та учасники вкотре мали змогу отримати відповіді на запитання як професійного, так і особистого характерів.

12932740_1742297286006323_7853407264314063374_n
Наступним спікером була Галина Чигирина, – начальник кафедри фінансових розслідувань Університету ДФС України, полковник податкової міліції. Тематика виступу була присвячена діяльності органів прокуратури після внесення змін до Закону України «Про прокуратуру», а також стосувалася самокритики пані Галиною власної роботи в даних державних органах. Можемо зазначити тільки одне: завжди цікаво слухати практиків, особливо якщо вони визнають недоліки своєї роботи та висловлюють надії на краще. Нам, як майбутнім юристам, в такому випадку, завжди буде приємно звертатися до них за порадою. За такої підтримки зростає бажання вчитися та шукати своє особливе місце в юриспруденції та в правоохоронній справі.
На останок, завершенням школи стали виступи військових прокурорів: Павла Присяжнюка та Артема Труша.
Поєднуючи свої розповіді у вигляді панельної дискусії, спікери по черзі надавали загальну характеристику військових прокуратур, особливостей їх діяльності в умовах здійснення антитерористичної операції. Павло Присяжнюк приділив значну увагу проблемам роботи військової прокуратури в Україні: незавершеності процесу формування військової прокуратури; передання функцій досудового розслідування з військової прокуратури до Державного бюро розслідувань; надзвичайній завантаженості працівників.
Тему пана Павла продовжив Атрем Крикун-Труш, чия лекція була не менш жвавою та зрозумілою. Учасники дізнались про особливості прийому на роботу у військову прокуратуру, та почули декілька неординарних практичних порад, найголовнішими з яких стали: «Важко чекати зрушень, потрібно бути зрушеннями», «Ніхто, крім нас не наведе лад в нашій державі». Дискусія була цілком продуктивною, адже відповіді на всі питання учасників було отримано в повному обсязі.
На закритті школи виконуюча обов’язки Голови Київського обласного осередку Альона Гортовенко вручила учасникам сертифікати за участь в І Всеукраїнській школі прокуратури. Всі учасники отримали не лище корисні знання, а й нові знайомства, атмосфера заходу була сповнена теплом та привітністю організаторів.
Подібні масштабні заходи Ліги студентів АПУ є цілим комплексом з підготовки та організації. Ми раді, що молодіжна ініціатива отримує підтримку зі сторони місцевих органів прокуратури, адвокатських об’єднань, юридичних фірм, так і з боку викладачів Університету ДФС України.

12919668_522888497899398_504010907883368490_n
Особливу подяку Київський обласний осередок Ліги студентів АПУ висловлює партнерам І Всеукраїнської школи з прокуратури: юридичній фірмі «Корн-захист» та юридичній компанії «Золотий Скорпіон», які надали допомогу та підтримали молодий колектив під час організації заходу.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.