Що робити зі шкодливими котами або наскільки важливо викривати брехню

Що робити зі шкодливим котом, який гадить у Вашій оселі? Є дві лінії поведінки. Перша: привчити кота ходити на спеціальний лоток або проситися на вулицю і вирішувати свої проблеми там. Інший варіант – не звертати уваги на кота і робити вигляд, що його немає. При виконанні першого варіанту всі будуть один одного розуміти, всім буде добре і комфортно жити у будинку: і Вам і котові. Всі знають, що якщо кіт наклав купу, його тицяють мордою у неї і викидають на вулицю. За кілька таких разів кіт уже розуміє, що робить неправильно і починає проситися.  По іншому ж варіанті, якщо кота не помічати, то у Вашу оселю не можливо буде зайти – вона буде вся у лайні…

Так само і з брехнею. Бо брехню у суспільстві, соцмережах, у засобах масової інформації можна порівняти з лайном. Так само можна назвати і непрофесійний маніпулятивний виклад інформації. Саме такою для мене стала публікація на сайті “Портал Ірпеня” про те, що ливневу каналізацію на вулиці Пушкінській зробили спеціально для того, щоб забудувати там місцеве озерце.

14365291_10210164561101318_637557621_n

14383442_10210164561061317_1676264987_n

Хто живе в Ірпені, а саме в районі Пушкінської, добре знає, що десятиліттями, недалеко від виїзду з Пушкінської на Соборну, постійно стояла калюжа, на яку всі скаржилися. Я – депутат сусіднього округу, там живу, тому теж не міг з цим миритися. І цієї весни я ініціював роботи з ліквідації цієї калюжі.  Привіз туди директора КП “Ірпньжитлоінвестбуд” Ігоря Дворнікова, ми почали вивчати варіанти вирішення цієї ситуації. Не раз ми туди виїжджали, оскільки проблема заключалася в тому, що колись вся вода з вулиці по дренажній системі стікала у місцеве невеличке озерце. Але ще при мері Бондарі ту територію виділили у приватне володіння. Коли озеро наповнювалося водою, піднімався рівень води і в господарських підвалах. Людям це завдавало чималих клопотів і вони перекрили дренажну трубу. Ми спочатку вели перемовини з господарями, але вони відмовилися відкривати трубу. Тому фахівці виготовили цілісний проект і зробили водовідведення цієї калюжі. І це спрацювало – дощі вже були, але калюжі на Пушкінській немає.

14384094_10210164617902738_1560540766_n

Калюжа на Пушкінській, лютий 2016 р. За дерев’яним парканом зліва – згадане озерце. Паркан, який стояв тоді, стоїть досі.

А озеро, на території, яка уже давно перебуває у приватній власності, весною господарі вирішили зарибити. Риба не вижила, а вода загнила. Нам власники розповіли, що хочуть почистити озеро і потім заново наповнити. Так, я згідний, що вирубувати верби, які росли довкола озера не варто було. І тим паче палити їх. Туди виїжджала Муніципальна Варта і був наданий припис.

А на “Порталі Ірпеня” гучно заявили про те, що ливневу каналізацію зробили ціленаправлено під забудовника, який уже починає осушувати це озеро, а територію готувати під забудову. Що саме Карплюк відвів озеро під забудову. Без жодних доказів, без жодних підтверджень, без жодних фактів!

Ливневу каналізацію ми робили спеціально для сотень людей, які щодня проїжджали Пушкінською, проходили її, і калюжа, яка там постійно стояла, спричиняла їм тільки незручності. Наголошую, що озеро роками перебуває на приватній території. Люди займаються господарством у своєму дворі. Цей двір відгороджений парканом роками. Ніхто ніколи не згадував про те озеро. Аж зараз, коли для людей зробили добро і зручності хтось згадав, що десь колись там було озеро. Ось ця брехня – це як те котяче лайно, яким забруднюється наше місто.

А найбільш прикро те, що на Пушкінській, саме поруч з місцем, де колись була та калюжа, в новобудові живе один “відомий архітектор”, який ходив-плавав через ту калюжу, а зараз підхопив цей фейк і активно поширює його у соцмережах, бо йому не вигідно визнавати, що команда Карплюка робить корисні для людей речі, навіть якщо ця калюжа під його будинком.

Я буду діяти за тим першим варіантом. Котів, які гадять у своєму ж домі, треба відучувати це робити. І так само, як котова морда зустрічається зі своєю купою, так само я буду вказувати цим людям на кожну їхню брехню. І я закликаю усіх при кожному виявленні такої брехні вказувати на неї, викривати її і людей, які її поширюють. Бо тільки таким чином кожен брехун, кожен маніпулятор десять разів подумає перш, ніж поширювати брехню. Саме такі дії будуть збільшувати рівень свідомості суспільства, це буде збільшувати рівень відповідальності за те, що ти сказав і що написав.

Журналіст несе величезну відповідальність за те, що пише і розповсюджує. І сьогодні, у час глобальних інформаційних воєн, така позиція є дуже важливою. І всі ми знаємо і розуміємо, що у Криму, на Донбасі Путін переміг на першому етапі тому, що його ЗМІ використовували маніпуляцію, брехню і фейкові новини. І ми знаємо, що дехто з тих людей, що зараз застосовують такі ж методи тут, у нашому регіоні, приїхали саме звідти. Тому закликаю усіх при виявленні брехні і дезінформації одразу на це вказувати і викривати людей, які цим займаються.

 

Максим ПЛЕШКО,

депутат Ірпінської міської ради, радник міського голови

Bookmark the permalink.

Comments are closed.