Рішення щодо Ірпеня, яке розглядатимуть на сесії Києво-Святошинської ради – злочин, – Денисенко

Проект рішення Києво-Святошинської ради «щодо розгляду питання повернення території Ірпінського регіону до Києво-Святошинського району Київської області» – злочин. Так прокоментував цей документ секретар Ірпінської міської ради Юрій Денисенко.

“Таке рішення – це злочин, і посадові особи, які виносять це рішення і завтра будуть його візувати, мають про це чітко розуміти. Це 363 стаття Кримінального кодексу України частина друга: “зловживання владою або посадовим становищем”, – заявив Денисенко.

13652394_10209697923875679_1535165282_n

Як відомо, вчора міський голова Ірпеня Володимир Карплюк оприлюднив фото документу, згідно з яким Києво-Святошинська районна рада має намір позбавити Ірпінь міста обласного статусу і зробити містом районного підпорядкування. Автори проекту рішення посилаються на 43 статтю Закону України “Про місцеве самоврядування”, але не уточнюють, який саме пункт чи підпункт цієї статті надає Києво-Святошинській районній раді право розглядати це питання на своєму пленарному засідання та просити його здійснити Верховною радою України.  Правознавці стверджують, що дана стаття не надає районній раді таких повноважень у жодному з пунктів.

“Вони мають надати цьому рішенню правову кваліфіковану оцінку, проконсультуватися з фаховими юристами, які скажуть, що це прямий вплив на знищення адміністративно-територіальних одиниць. Така собі міні-анексія. Вони могли б діяти у рамках Закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, запропонувати місту Ірпеню: “Давайте об’єднаємося у одну велику громаду!” і мали б отримати згоду від громади Ірпеня. А вони, як бачимо, обходять це таким хитрим шляхом, скоріш за все, надиктованим у Верховній раді”, – пояснює Юрій Денисенко.

Слід наголосити, що Указом президії Верховної Ради Української РСР 30 грудня 1962 р. Ірпеню надали статус міста обласного підпорядкування. Це рішення чинне і ніхто його не скасовував. До того часу містом районного підпорядкування у складі Києво-Святошинського району Ірпінь був всього 6 років – з 1956 до 1962 р. Ще раніше з 1923 р. Ірпінь входив до Гостомельського району, а з 1928 р. – до Київської округи.

Також залишається абсолютно незрозумілим формулювання проекту рішення: “Звернутися до Верховної ради України з метою повернення території Ірпінського регіону в розумінні Закону України “Про державно-правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпені, селищах Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області” до Києво-Святошинського району Київської області”. Даний Закон, який був прийнятий у 2001 р. і втратив чинність ще у 2005 р., визначав засади державно-правового експерименту щодо розвитку місцевого самоврядування на заявленій території і жодного стосунку до адміністративно-територіального устрою області не мав і не має.

Нагадаємо, що на своїй сторінці у соцмережі очільник Ірпеня Володмир Карплюк пов’язав появу такого проекту рішення Києво-святошинської районної ради. “Починають проявлятися клерки від реальних замовників цієї справи… Дивна справа… Президент за децентралізацію. За збільшення повноважень органів місцевого самоврядування. За ліквідацію районів… А його партійці так його підводять…”, – написав Карплюк.

За інформацією заступника голови Києво-Святошинської районної ради Олександра Однороманенка, питання щодо Ірпеня розглянуть 28 липня на черговій сесії Києво-Святошинської районної ради.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.