Про рекорд Ірпеня по кількості проектів на “Громадський бюджет” говорили на національному форумі

Громада Ірпеня подала найбільше в Україні проектів для реалізації у програмі “Громадський бюджет” у співвідношенні до кількості населення міста. Про це вчора говорили у рамках національного форуму “Громадянське суспільство та публічні фінанси”, який протягом 18-19 жовтня відбувається у Києві.

14721682_1572079989484349_7956287653716635914_n

У секції, присвяченій запровадженню партисипативного бюджетування в Україні, представники Черкас, Сум, Житомира та Ірпеня ділилися досвідом впровадження проектів бюджету участі у своїх містах. Ірпінь представили депутат міської ради та радник мера Анастасія Попсуй та член робочої групи з питань “Громадського бюджету” Тетяна Лаговська, яка повідомила, що на 83 тис. осіб населення Ірпеня було подано 92 проекти. Тобто на 1 тис. населення припав щонайменше 1 проект поданий для реалізації у рамках партисипативного бюджету. За попередніми даними, це – найбільше по Україні. У своїй презентації на форумі Тетяна розповіла як Ірпеню вдалося досягти таких результатів.

“По-перше, свою роль зіграла поліграфія із описом принципів та правил “Громадського бюджету”. За кожним членом робочої групи були закріплені комунальні заклади та території, де він мав розповсюдити інформаційні листівки. Велику роль зіграло розміщення повідомлень у громадському транспорті. Крім цього, ми проводили зустрічі у навчальних закладах для вчителів та учнів, адже за правилами 16-річні школярі уже мають право подавати проекти. У три останні дні ми влаштували практичний семінар та великі марафони написання і подання проектів з допомогою членів робочих груп. У ці дні було подано найбільше заявок”, – розповіла Тетяна Лаговська.

Сьогодні проект “Громадський бюджет” в Ірпені перебуває на стадії детального опрацювання кожного проекту робочою групою. Вже 25 жовтня стане відомо, котрі із заявок перейдуть до наступного етапу – голосування. З 5 до 13 листопада кожен мешканець Ірпеня зможе віддати свій голос за один малий і один великий проект. Проголосувати можна буде у ЦНАПі, на сайті Ірпінської міської ради, а особа, які не можуть пересуватися, – вдома.

На форумі представникам Ірпеня вдалося поспілкуватися з працівниками компанії, яка забезпечуватиме он-лайн голосування за проекти “Громадського бюджету”. Також обговорили особливості впровадження партиципативного бюджетування на місцевому рівні з колегами із Черкас, Сум, Житомира.

Національний форум “Громадянське суспільство та публічні фінанси” став унікальним майданчиком для обміну досвідом, пошуку партнерів, представлення кращих практик, інновацій та стратегій в сфері впливу громадянського суспільства на прозорість, доброчесність та ефективність публічних фінансів.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.